Privaloma elektroninė registracija į darželius ir mokyklas jau nuo 2022 metų

Ketvirtadienį Seimas galutinai priėmė Švietimo įstatymo pataisas, įpareigojančias nuo 2022 metų priėmimą į ikimokyklinio, priešmokyklinio ir bendrojo ugdymo įstaigas organizuoti per centralizuotą elektroninę sistemą. Tam pritarė 96 Seimo nariai, nė vienas nebalsavo prieš, susilaikė 7.

„Džiaugiuosi, kad buvo rastas bendras sutarimas ir jau nuo 2022 metų turėsime nacionalinę informacinę priėmimo į švietimo įstaigas sistemą. Tai leis tiksliau nustatyti ugdymo vietų poreikį, padidins skaidrumą priimant vaikus, bus efektyviau organizuojamas mokymo įstaigų tinklas. Manau, žengėme didelį žingsnį į visai kitokios kokybės švietimo planavimą“, – teigė įstatymo iniciatorė, Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narė Gintarė Skaistė.

Iki šiol elektronine registracija naudojosi vos pusė Lietuvos savivaldybių, tačiau jų sistemos nebuvo susietos tarpusavyje, tai apsunkindavo duomenų analizę ir palyginamumą. Tose savivaldybėse, kurios nenaudojo informacinių sistemų, pasitaikydavo ir piktnaudžiavimo atvejų, kuomet būdavo manipuliuojama eiliškumu pretendentų sąraše į vietą ugdymo įstaigoje.

Priimtame Švietimo įstatyme įtvirtinta, kad prašymų dėl priėmimo į valstybines ir savivaldybių mokyklas, vykdančias ikimokyklinio, priešmokyklinio, pradinio, pagrindinio, vidurinio ugdymo programas, pateikimas, mokinių eilės sudarymas, priimtų mokinių sąrašų patvirtinimas, informacijos apie priėmimą į mokyklą pateikimas, kvietimas pasirašyti mokymo sutartį ir jos pasirašymas, mokinių duomenų tvarkymas bus vykdomi centralizuotai, švietimo, mokslo ir sporto ministro nustatyta tvarka.

Iki šių metų lapkričio 1 d. Lietuvos Respublikos Vyriausybė ir jos įgaliotos institucijos turi priimti įgyvendinamuosius teisės aktus, o pati priėmimo tvarka įsigalios 2022 m. sausio 1 d.

Įstatymą registravo Seimo narė Gintarė Skaistė drauge su Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininku Eugenijumi Jovaiša.

Komentarai