Po svarstymo pritarta priėmimo į švietimo įstaigas centralizavimui

Seimas po svarstymo pritarė siūlymui centralizuoti priėmimą į visas švietimo įstaigas. Švietimo įstatyme (projektas Nr. XIIIP-3537(3) siūloma įtvirtinti, kad prašymų dėl priėmimo į valstybines ir savivaldybių mokyklas, vykdančias ikimokyklinio, priešmokyklinio, pradinio, pagrindinio, vidurinio ugdymo programas, pateikimas, mokinių eilės sudarymas, priimtų mokinių sąrašų patvirtinimas, informacijos apie priėmimą į mokyklą pateikimas, kvietimas pasirašyti mokymo sutartį ir jos pasirašymas, mokinių duomenų tvarkymas būtų vykdomi centralizuotai, švietimo, mokslo ir sporto ministro nustatyta tvarka.

Pasak vienos projekto iniciatorių Seimo narės Gintarės Skaistės, elektroninė registracija į darželius ir mokyklas leistų išspręsti vietų trūkumo atskirose vietovėse problemą: „Elektroninė registracijos sistema leistų planuoti tinklą visų savivaldybių mastu gerokai efektyviau, nei tai yra dabar. Specialiųjų tyrimų tarnyba taip pat yra išskyrusi popierinę registraciją, kuri vykdoma knygose, kaip vieną iš galimybių pasireikšti korupcijos rizikai. Todėl, jų nuomone, tokia elektroninė registracija ir neutralumas priimant kompiuteriniu būdu padėtų išvengti tos problemos, sistema būtų aiškesnė ir skaidresnė vartotojams ir tinklo planavimas būtų lengvesnis, nes turėtume duomenis iš skirtingų savivaldybių, iš skirtingų šalia esančių teritorijų, kurios galbūt yra skirtingose savivaldybėse, tačiau fiziškai yra šalia.“

Projektui po svarstymo pritarė 88, nė vienas ne balsavo prieš, susilaikė 6 Seimo nariai. Numatoma, kad ši tvarka įsigaliotų 2022 m. sausio 1 d.

Komentarai