Siaučiant koronavirusui muitininkai jaučiasi palikti likimo valiai

Muitinės darbuotojų profesinei sąjungai skundžiantis dėl pasaulinės pandemijos metu likimo valiai paliktų postų pareigūnų, Seimo Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narė Gintarė Skaistė kreipėsi į Finansų ministrą Vilių Šapoką. Rašte prašoma nedelsiant suteikti reikiamas apsaugos priemones su kertančiais sieną asmenimis bendraujantiems darbuotojams ir užtikrinti jų sveikatos saugumą. 

„Muitinės pareigūnai kasdien bendrauja su tolimųjų reisų vairuotojais ir kitais sieną kertančiais asmenimis, savo funkcijų nuotoliniu būdu jie atlikti negali. Jei virusas išplistų tarp šių pareigūnų, sutriktų muitinės veikla: vėluotų maisto, kitų būtinųjų priemonių tiekimas visiems Lietuvos gyventojams. Todėl rūpintis jų saugumu, mūsų visų pareiga. Tačiau šiandien muitinės pareigūnams suteikiamas apsaugos lygis yra tikrai nepakankamas“ – teigė G.Skaistė.

Muitinės darbuotojų profesinės sąjungos atstovų nepasitenkinimą iššaukė LR Muitinės departamento Komunikacijos skyriaus vedėjo Vito Volungevičiaus viešojoje erdvėje išsakyti teiginiai, jog muitinės pareigūnai tiesioginio kontakto su vairuotojais neturi. Savo Facebook paskyroje profesinė sąjunga apkaltino V.Volungevičių nekompetencija ir melavimu, jų teigimu dokumentai muitininkui į rankas patenka tiesiai iš vairuotojo rankų, taip pat egzistuoja ir privaloma kabinos patikra.

Taip pat, V.Volungevičius teigė, jog muitinės pareigūnai pilnai aprūpinti visomis apsaugos priemonėmis. Tuo tarpu Muitinės darbuotojų profesinės sąjungos atstovų teigimu, tokia informacija neatitinka tikrovės. Išties, dalis muitinės postų negavo vienkartinių pirštinių, kiti respiratorių. Dalis gavo vienkartinių pirštinių ir kaukių, tačiau itin mažą kiekį, aiškiai nepakankamą funkcijoms saugiai vykdyti.  

„Pandemijos metu neturi likti užmirštų žmonių. Muitinės postų pareigūnai nuolat bendrauja su iš koronaviruso židinių atkeliaujančiais asmenimis, todėl jų nerimas yra natūralus. Prašau Finansų ministro imtis atsakomybės už jo pavaldume esančios tarnybos darbuotojus nedelsiant aprūpinant juos reikiamomis priemonėmis: vienkartinėmis pirštinėmis, dezinfekciniais skysčiais ir kaukėmis“ – kalbėjo G.Skaistė.

Komentarai