Valstiečiai nesuvaldo skurdo augimo

Delfi.lt nuotr.
Valdančioji LVŽS partija savo rinkimų programoje rašė ir nuolat deklaravo siekius mažinti skurdą ir vis didėjančią nelygybę. Tačiau šiandien Lietuvos statistikos departamento paskelbtame pranešime apie 2018 metų skurdo rizikos rodiklius matoma visai kita realybė.

Pagal Statistikos departamento duomenis, 2018 m. skurdo situacija Lietuvoje negerėjo. Skurdo rizikos gylis išaugo nuo 28 iki 28,2 proc., o žemiau skurdo ribos kaip ir pernai gyvena 22,9 proc. šalies gyventojų. Ypatingas dėmesys turėtų būti skirtas pagyvenusių žmonių skurdui, kuris išaugo dar 5 proc. Šiandien žemiau skurdo ribos gyvena net 41,7 proc. pensininkų, kai pernai šis rodiklis sudarė 36,7 proc.

„Tokie Statistikos departamento pateikti duomenys nenustebino. Valdantieji negeba pasiūlyti sprendimų, kurie realiai sumažintų skurdą. Akivaizdu, kad mokestinė reforma neduoda laukto rezultato, o atskirtis ir visuomenės susiskaldymas dar labiau auga. Apie susidariusią kritinę situaciją bei galimas priemones jai spręsti kalba ir Europos Komisija savo metinėje šalies ataskaitoje. Tačiau šiandien valstiečiai atskirtį mažina tik kalbomis.“ – teigė Seimo Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narė Gintarė Skaistė.

Europos Komisijos 2019 metų šalies ataskaitoje pabrėžiama, kad nepaisant spartaus Lietuvos ekonomikos augimo, skurdas ir pajamų nelygybė tebėra pagrindiniai mūsų šalies iššūkiai. Minėtame dokumente teigiama, kad naujausia gyventojų pajamų mokesčio reforma neturės reikšmingo poveikio progresyvumui ir įspėjama, jog pajamų nelygybės lygis Lietuvoje yra kritinis.

„Skaičiai rodo, kad Lietuva pagal šią liūdną statistiką yra pačiame Europos Sąjungos valstybių sąrašo gale. Didžiuojamės įstoję į EBPO, tačiau esame kurti tarptautinių institucijų rekomendacijoms. Turėtume ženkliai daugiau dėmesio ir pastangų skirti tolygiam gerovės ir galimybių augimui.“ – teigė G. Skaistė.

Komentarai