Seimas nepritarė siūlymui didinti savivaldos sprendimų skaidrumą

Ketvirtadienį Seimas atmetė siūlymą apriboti savivaldos politikų galimybes manipuliuoti procedūromis leidžiant sprendimų priėmime dalyvauti ir nusišalinusiems asmenims. Tai numatančią Vietos savivaldos įstatymo pataisą įregistravo Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narė Gintarė Skaistė. 

„Apgailestauju dėl tokio valdančiųjų sprendimo. Ir toliau paliekama teisė savivaldybėse įsitvirtinusiems karaliukams dalyvauti priimant sprendimus, kurie atneša naudą jiems asmeniškai. Parengta įstatymo pataisa siūliau, kad nepritarti su sprendimu susijusio Tarybos nario nusišalinimui būtų galima tik neesant galimybei kitaip priimti sprendimo, t.y. kai nusišalina daugiau nei pusė visų Tarybos narių. Tai vienintelė pateisinama priežastis leisti balsuoti susijusiems politikams“ – teigė G. Skaistė.

Dabartinėje Vietos savivaldos įstatymo redakcijoje nurodyta, kad tarybos narys savivaldybės tarybos posėdyje prieš pradedant svarstyti klausimą, kuris jam sukelia interesų konfliktą, privalo informuoti savivaldybės tarybą apie esamą interesų konfliktą, pareikšti apie nusišalinimą ir, jeigu savivaldybės taryba nusišalinimą priima, jokia forma nedalyvauti toliau svarstant šį klausimą. Tačiau savivaldybės taryba gali pareikšto nusišalinimo nepriimti ir įpareigoti tarybos narį dalyvauti toliau svarstant šį klausimą.

Toks dabartinis teisinis reguliavimas sudaro sąlygas manipuliacijoms, siekiant priimti sau naudingą sprendimą, leidžiant reikalingam tarybos nariui balsuoti dėl konkretaus klausimo, net kai tai akivaizdžiai ir tiesiogiai susiję su politiko ar jam artimų asmenų privačiais interesais.

Piktybinis naudojimasis šia įstatymo spraga matomas daugelyje savivaldybių. Pavyzdžiui, Druskininkų savivaldybės taryba vien per 2017 metus 44 kartus priiminėjo sprendimus, kuriuose apie savo nusišalinimą pareikšdavo vienas ar keli savivaldos politikai. 30-yje atvejų savivaldybės tarybos narių nusišalinimui buvo pritarta, o net 14-oje atvejų buvo priimtas sprendimas atmesti nusišalinimą. Vienas iš tokių atvejų, kai nusišalino meras R.Malinauskas ir pats teikė šį nusišalinimą balsavimui. Rezultate – merui balsavime dalyvauti leista.

„Toks savivaldybininkų piktnaudžiavimas bado akis. Kaip ir Druskininkuose, taip ir kitur, dažnai susijusių politikų nusišalinimas atmetamas be jokio poreikio, net jei sprendimui priimti dalyvaujančiųjų balsų ir taip būtų užtekę. Belieka daryti išvadą, kad nusišalinusieji vėliau balsavo taip, kaip reikia valdančiai politinei jėgai“ – teigė G. Skaistė.

Komentarai