Dėl galimai tyčinio Seimo Pirmininko Viktoro Pranckiečio ir Ministro Pirmininko Sauliaus Skvernelio neveikimo VTEK veikla paralyžiuota

Gintarė Skaistė, kaunodiena.lt nuotr.
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narė Gintarė Skaistė kreipėsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją, nes, parlamentarės nuomone, dėl tyčinio Seimo Pirmininko Viktoro Pranckiečio ir Ministro Pirmininko Sauliaus Skvernelio neveikimo Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) veikla šiuo metu paralyžiuota.

VTEK sudaro 5 nariai, o sprendimui priimti už jį privalo balsuoti ne mažiau kaip 3 nariai. Šiandien VTEK nario kadencijos terminas nėra pasibaigęs vos 2 nariams iš 5. Akivaizdu, kad vykdyti tyrimus ir priimti sprendimus šiandien VTEK negali.

„VTEK yra reikšminga valstybės institucija, vykdanti valstybinėje tarnyboje dirbančių asmenų ir lobistų veiklos priežiūrą bei korupcijos prevenciją. Šios institucijos veikla ypač svarbi valstybės tarnybos skaidrumui užtikrinti. Negana to, kad komisijos darbą ir tyrimus diskreditavo ankstesnio vadovo Romo Valentukevičiaus veikla, neskiriant komisijos narių ir vadovo, VTEK negali priimti sprendimų, jei jie būtų priimami, kiltų klausimų dėl jų teisėtumo, o tokia situacija apskritai menkina institucijos patikimumą ir įvaizdį“, – sako G. Skaistė.

Seimo narė Etikos ir procedūrų komisijos prašo išnagrinėti, ar savo tyčiniu neveikimu Seimo nariai Viktoras Pranckietis ir Saulius Skvernelis nepažeidė LR Vyriausios tarnybinės etikos komisijos įstatymo nuostatų.


Faktų chronologija:

Respublikos Prezidento deleguotas prof. Saulius Katuoka VTEK nariu paskirtas 2014 11 14. Tad šio VTEK nario kadencijos terminas nėra pasibaigęs.
Seimo Pirmininko deleguotas Romas Valentukevičius atsistatydino 2017.03.15. Nepaisant to, kad nuo minėto asmens atsistatydinimo praėjo jau beveik 8 mėnesiai, Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis nepateikė Seimui naujo VTEK nario kandidatūros. Tuo tarpu įstatyme įtvirtinta pareiga pateikti VTEK nario kandidatūrą likus 3 mėnesiams iki VTEK nario kadencijos pabaigos. Akivaizdu, kad nutrūkus kadencijai anksčiau laiko, protingas terminas naujos kandidatūros pateikimui būtų 3 mėnesiai. Vis dėlto dar ir šiandien Seimo Pirmininkas kandidato į VTEK narius nepateikia. 
Ministro Pirmininko deleguotos Gražinos Imbrasienės kadencijos terminas baigėsi 2017 10 31. Šiuo atveju Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis tiesiogiai pažeidžia Lietuvos Respublikos Vyriausios tarnybinės etikos komisijos įstatymo 6 straipsnio 2 dalį, kurioje įtvirtinta pareiga VTEK nario kandidatūrą teikiančiam subjektui pateikti Seimui naują VTEK nario kandidatūrą ne vėliau kaip prieš 3 mėnesius iki atitinkamo Komisijos nario kadencijos pabaigos. 
Ankstesnėje įstatymo redakcijoje 1 narį pateikdavo Lietuvos savivaldybių asociacija. Jos teikta  Dalia Paulauskaitė VTEK nare paskirta 2014 12 04. Tad šios VTEK narės kadencijos terminas nėra pasibaigęs.
Pareigą teikti VTEK narį turinti Lietuvos teisininkų draugija dr. Virginijaus Kanapinsko kandidatūrą antrai VTEK nario kadencijai pateikė dar 2017 07 19. Seime buvo parengtas nutarimo projektas XIIIP-1003 „Dėl Virginijaus Kanapinsko skyrimo Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos nariu“. Šiam nutarimo projektui dar 2017 07 26. Seimo Teisės departamentas pateikė išvadą, atkreipdamas dėmesį į besibaigiančią Virginijaus Kanapinsko kadenciją ir siūlydamas koreguoti įsigaliojimo datą, kad nutarimas įsigaliotų ne vėliau kaip iki 2017 11 08. LR Vyriausios tarnybinės etikos komisijos įstatymo 6 straipsnio 4 dalyje įtvirtinta nuostata, kad Seimas, gavęs siūlymą dėl  VTEK nario skyrimo antrai kadencijai iš eilės, atitinkamą nutarimą priima ne vėliau kaip iki VTEK nario pirmos kadencijos pabaigos. Vilkindamas šio nutarimo pateikimą Seimo posėdyje, Seimo Pirmininkas galimai padarė žalą VTEK veiklai, tiek moraline, tiek materialine išraiška. LR Vyriausios tarnybinės etikos komisijos įstatymo 16 straipsnio 4 dalyje įtvirtinta nuostata, kad VTEK nariui, kurio kadencijos laikas pasibaigia (jeigu jis nebuvo paskirtas antrai kadencijai iš eilės) išmokama dviejų mėnesių jo vidutinio darbo užmokesčio dydžio išeitinė išmoka. Kadangi nebuvo laiku pateiktas Seimo nutarimas, minėto VTEK nario įgaliojimai nutrūko pasibaigus kadencijos terminui.

Komentarai