TS-LKD frakcija susitiko su savivaldos atstovais

Seimo narė dr. Gintarė Skaistė, H.Brandišauskaitės nuotr.
Trečiadienį vyko TS-LKD frakcijos narių susitikimas su TS-LKD partijos savivaldybių merais, vicemerais, administracijos vadovais ir frakcijų seniūnais.
Susitikimo metu buvo aptarti svarbiausi klausimai: savivaldos ir Seimo bendradarbiavimo galimybės, regionų plėtra ir investicijų pritraukimas, socialinės atskirties mažinimas ir darbo vietų kūrimas.
Diskusijoje regionų atstovai iškėlė kelias pagrindines problemas, kurios šiuo metu opiausios ir reikalauja greitų, veiksmingų sprendimų. Pirmiausia tai – gyventojų emigracija. Dėl didžiulių emigracijos mastų, regionuose ne tik privataus sektoriaus įmonės, tačiau ir seniūnijos ar kitos įstaigos neranda tinkamų darbuotojų. Čia kyla itin opi problema, kadangi nebelieka žmogiškųjų išteklių, kurie galėtų spręsti vietos gyventojų problemas, imtis iniciatyvų bendraujant su Lietuvos verslininkais ir skatinant investicijų ar darbo vietų kūrimą.
Kretingos rajono meras Juozas Mažeika ir
Šilalės rajono meras Jonas Gudauskas, H.Brandišauskaitės nuotr.
Kita ne mažiau svarbi problema – investicijos. Derybos su verslininkais, anot regionų atstovų, vyksta nuolat, tačiau tik paliečiamas žemės klausimas – pastarieji sprunka šalin. Ir viskas todėl, jog nėra jokios garantijos vystyti verslą ant valstybinės žemės, mat pačios valstybinės institucijos gali persigalvoti dėl žemės panaudos galimybių.
Maža to, savivaldybių atstovai tvirtino, jog net ir suradus investuotojus ar sumanius kokią iniciatyvą, pirmiasia turi ištverti didžiulio biurokratinio aparato sunkumus. Itin sudėtingos dokumentų priėmimo sąlygos, neaiškūs kriterijai ir krūva dokumentų – bet kokia iniciatyvą stabdantys veiksniai.
Be regioninių problemų, merai ir vicemerai iškėlė savivaldybių skolinimosi apribojimų bei neaiškios Vyriausybės investicijų programos problemas.
Diskusijoje nutarta dirbti mažesnėmis grupelėmis, keistis informacija su frakcijos nariais ir rengti įstatymų projektus, kurie galėtų išspręsti susidariusias problemas jau artimiausiu metu.

Komentarai