Savivaldybė organizuos gyventojų apklausą dėl Nemuno salos išvystymo

Kauno miesto savivaldybės taryba ketvirtadienį pritarė pasiūlymui organizuoti vietos gyventojų apklausas miestui svarbiausiais klausimais.

Viena iš apklausų susijusi su Nemuno salos vystymo koncepcija. „Vietos savivaldos įstatymas suteikia mums galimybes į Kauno miestui svarbių klausimų sprendimą įtraukti ir visuomenę, organizuojant gyventojų apklausas. Šios apklausos yra tik rekomendacinio pobūdžio, tačiau tai yra vienas būdų atsiklausti visuomenės ", - kalbėjo meras Andrius Kupčinskas.

Meras priminė, jog Kauno miesto savivaldybė yra pasirašiusi su Vytauto Didžiojo universitetu bendradarbiavimo sutartį. Šioje sutartyje yra numatytas toks šių apklausų organizavimas. Be to, Savivaldybei tai nieko nekainuos, o studentai turės puikią galimybę rašyti savo mokslinius, diplominius darbus, remiantis atliktais tyrimais.

Apklausos metu reikės atsakyti į klausimą „Ar likusioje Nemuno salos dalyje galėtų iškilti statiniai (kongresų rūmai, atviras baseinas, sporto aikštelės ir kiti rekreacinės ar sportinės paskirties pastatai)?“

Kadangi tenka kuruoti šią apklausą, manau, jog būtų efektyviau klausimą formuoti kaip atvirą, su keletu pasirinkimo variantų. Tačiau įstatyme numatyta galimybė daryti gyventojų apklausas labai griežtai apibrėžia atsakymų variantus. Galimi – tik „taip“ arba „ne“. Formuodami klausimą stengėmės apibrėžti galimų pastatų pobūdį, taip iškart atmesdami galimybę, kad saloje kada nors iškils prekybos centras ar daugiabutis.

Kauno architektūros ir urbanistikos ekspertų taryba (KAUET) šių metų spalio 1 dieną ruošiasi paskelbti Nemuno salos Kaune urbanistinės idėjos paieškos atviro projekto konkursą. Jo metu bus atrinkti trys perspektyviausi skirtingų krypčių Nemuno salos plėtros urbanistinių idėjų projektai. Juose sala bus formuojama kaip viso miesto reprezentacinė teritorija, atvira visuomeninė erdvė ar kaip pakrantės urbanizuota teritorija su dominuojančiais visuomeninės paskirties objektais. Teritorija savo funkcijomis ir forma turi skatinti viso Kauno centro „atsigręžimą į Nemuną“.

KAUET parengtus projektus vertins metų pabaigoje. Tuo metu, jau turėtų būti gauti apklausos rezultatai. Manau, kad tiek ekspertų taryba, tiek ir miesto politikai priimdami sprendimą dėl Nemuno salos išvystymo galės atsižvelgti į miestiečių nuomonę.

Komentarai