Diskusija apie stabilumo ir augimo pakto perspektyvas

 

Šiomis dienomis dirbu iš Liublijanos, kurioje vyksta Euro grupės ir neformalūs ECOFIN posėdžiai bei finansų forumas „Eurofi“. Turime intensyvią darbotvarkę iki pat šeštadienio vidudienio.

➡️ Šiandien „Eurofi“ forume turėjau galimybę pradėti diskusiją Stabilumo ir augimo pakto (SAP) peržiūros tema. Šiuo metu dėl pandemijos galiojanti pakto išimtis leidžia ES šalims skolintis drąsiau, nesilaikant įprastų fiskalinių taisyklių, tačiau planuojama, kad nuo 2023 m. bus grįžtama prie tradicinio SAP taikymo.

➡️ Esu įsitikinusi, kad peržiūrint Europos Sąjungos fiskalines taisykles, svarbiausia yra užtikrinti viešųjų finansų tvarumą ilguoju laikotarpiu ir sustiprinti paskatas tvariam ekonominiam augimui.

➡️ Tuo pačiu svarbu suprasti, kad stabilumas be augimo gali vesti prie stagnacijos, todėl turime galvoti apie būdus, kaip paskatinti produktyvias šalių investicijas, kurios sukurtų pagrindą sparčiam ekonomikos augimui bei taip prisidėtų prie to paties fiskalinio tvarumo didinimo.

➡️ Nors SAP taisyklių peržiūros procesą planuota pradėti gerokai anksčiau, dėl pandemijos europinėse diskusijose buvo padaryta pertrauka. Tikėtina, kad peržiūros procesas bus atnaujintas dar šiais metais, EK pateiktus pasiūlymus.

✅ Diskutuojant dėl ES fiskalinių taisyklių peržiūros krypčių, tuo pačiu reikia įvertinti ne tik pandemijos neigiamą poveikį, bet ir ilgojo laikotarpio iššūkius, tokius kaip visuomenės senėjimas, žalioji ir skaitmeninė transformacija. Vykdant SAP reformą, taip pat būtina užtikrinti, kad fiskalinės taisyklės būtų orientuotos į makroekonominių disbalansų prevenciją, fiskalinį tvarumą vidutiniu ir ilguoju laikotarpiu, būtų skaidrios ir nuspėjamos.

Komentarai