Seime atidaryta paroda pristatanti Švėkšnos Pliaterius

Seimo narė G.Skaistė, O.Posaškovos nuotr.
Antradienį Seime atidaryta Violetos Astrauskienės fotokoliažų paroda „Švėkšnos Pliateriai – Melior mors macula“, kurią globoja Seimo narė Gintarė Skaistė.

„Ekspozicija pasakoja apie beveik visus Švėkšnos miestelyje gyvenusius Pliaterius, kurių darbai byloja apie jų reikšmę Lietuvos istorijai, kultūrai. Autorė savo darbuose naudoja fotokoliažo techniką, grafika originaliai papildo senas portretines Pliaterių nuotraukas. Tokia žanrų samplaika žiūrovą nukelia ne tik į Švėkšną, jos apylinkes, bet ir retrospektyviai į tą laiką, kuriuo gyveno portretuose įamžintos asmenybės“, – sako parodos rengėjai – Emilijos Pliaterytės atminimo draugija ir švėkšniškių draugija „Tėviškė“.

Kraštotyrininkė O.Norkutė pristato parodą, O.Posaškovos nuotr.
„Švėkšna šiandien nebūtų tokia, kokia yra, jei ne Pliaterių giminė ir jos indėlis į krašto gyvenimą. Džiaugiuosi, kad Seime atidaryta paroda iš arčiau supažindins lankytojus su šio miestelio ir Pliaterių šeimos istorija per puikios menininkės Violetos Astrauskienės darbus“, - teigė G.Skaistė.

Parodos kuratorius, Emilijos Pliaterytės atminimo draugijos pirmininkas Juozas Žitkauskas susirinkusiems pasakojo, jog paroda buvo eksponuojama ne tik įvairiuose Lietuvos miestuose, bet taip pat ir Latvijoje. Juk Pliaterių giminė turi plačias šakas mūsų kaimyninėse valstybėse. Detaliau apie Švėkšnoje gyvenusios Pliaterių giminės atšakos gyvenimą ir istoriją pasakojo pedagogė, kraštotyrininkė Ona Norkutė. Renginį apibendrino parodos autorė Violeta Astrauskienė, papasakodama kūrybinio sumanymo pradžią ir įdomiausias detales. 

Komentarai