TS-LKD frakcija siūlo atsiriboti nuo intrigų ir teikti konstruktyvius sprendimus

Pasibaigus vasaros sezonui ir atsižvelgiant į pastaruoju metu opozicijos eskaluojamus nepagrįstus priekaištus, Kauno miesto savivaldybės tarybos TS-LKD frakcija sukvietė spaudos konferenciją, kurioje gausiai susirinkusiems žiniasklaidos atstovams papasakojo apie artimiausius planus, pristatė savo poziciją dėl miestui svarbių projektų vystymo. Spaudos konferencijoje kalbėjo ir į žurnalistų klausimus atsakinėjo Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas, TS-LKD frakcijos seniūnė Gintarė Skaistė, tarybos nariai Vygantas Gudėnas, Edita Gudišauskienė ir Gediminas Žukauskas.

Opozicijai aktyviai plėtojant neeilinio savivaldybės tarybos posėdžio būtinybę, savivaldybės meras A. Kupčinskas paaiškino, kad reikalavime sušaukti neeilinį tarybos posėdį reikalavimą pasirašę tarybos nariai prašo tik pateikti informaciją dėl 7 klausimų, nepateikdami jokių sprendimų projektų, nors to reikalauja tarybos veiklos reglamentas. Tokią informaciją pasiūlyta pirmiausiai pateikti išplėstiniame komitetų posėdyje, juolab kad rugsėjo 18 d. vyks eilinis tarybos posėdis ir šaukti neeilinį posėdį dėl informacijos pateikimo likus savaitei iki eilinio nėra tikslinga.
„Manau, kad tai tik eilinis opozicijos noras atkreipti į save visuomenės dėmesį, nes jokių konstruktyvių sprendimų jie nesiūlo. Tuo tarpu informacija jų pateiktais klausimais nuolat skelbiama tiek savivaldybės puslapyje, tiek reguliariai suteikiama tarybos posėdžių metu. Galų gale, tarybos nariams prieinama savivaldybės vidaus informacinė sistema. Ten nėra jokių paslapčių“, sakė A. Kupčinskas.
Frakcijos seniūnė G. Skaistė papasakojo apie savivaldybės pasirengimą 2014-2020 m. ES struktūrinės paramos periodui. Savivaldybė pasirengusi teikti paraiškas įvairių projektų finansavimui beveik už 1 mlrd. Lt. Tarp jų yra ir Laisvės alėjos rekonstrukcija, ir Raudondvario pl. rekonstrukcija, ir Kongresų, konferencijų ir koncertų rūmai bei kiti projektai. Tačiau kol kas šalies ministerijos tiesiog nepriima projektų, nes dar nėra susiderinę su atitinkamomis ES struktūromis, per kurias bus teikiama parama. Todėl kalbos apie kažkokius „žlungančius“ projektus, kurių opozicija mistiškai negali įvardinti, tėra svaičiojimai.
Kalbant apie Laisvės alėjos rekonstrukciją, jau rugsėjo pabaigoje bus plėšiami pirmojo etapo rangos darbų konkurso vokai. Atrinkus rangovą, darbai galėtų prasidėti jau šiemet. Šis etapas bus finansuojamas savivaldybės lėšomis, jo vykdymas truks iki 2 metų. Kitus Laisvės alėjos rekonstrukcijos etapus tikimasis apmokėti pasinaudojant ES parama. Visas projektas suskirstytas į 6 etapus bet tai nereiškia, kad kiekvienas etapas bus vykdomas atskirai. „Kalbėti apie kažkokį tęstinį 12 metų projektą yra nerealu. Sunku pasakyti, ar dėl neišmanymo, ar specialiai klaidinant žmones opozicija spekuliuoja tokiais terminais. Bet kokiu atveju visi projektai – tiek Laisvės alėjos, tiek kiti – turės būti įgyvendinti Europos Sąjungos finansinės perspektyvos metu, tai yra iki 2020 metų“, aiškino G. Skaistė.
Didelį ažiotažą viešojoje erdvėje kelia opozicijos kalbos dėl neva slepiamos informacijos apie savivaldybės skolas. Iš tikrųjų tokią informaciją tarybos nariams teikiama reguliariai kas ketvirtį tarybos posėdžių metu. Todėl dar kartą oficialiai ir viešai skelbiame, kad 2014 m. sausio 1 d. savivaldybės biudžeto lėšų mokėtinos sumos buvo 305,9 mln. Lt, o rugsėjo 1 d. jos siekia 245,6 mln. Lt. Taigi, iš viso per 8 šių metų mėnesius savivaldybės skolos sumažėjo 60,3 mln. Lt.
„Savivaldybės įsiskolinimai didžia dalimi priklauso nuo biudžeto pajamų plano vykdymo. Pagal esamas tendencijas matome, kad šiais metais savivaldybės biudžetas turėtų būti įvykdytas. Be to, savivaldybė sutaupo vykdydama viešuosius pirkimus, dar 6,6 mln. litų pavyko sutaupyti, kai socialinių pašalpų mokėjimas tapo savarankiška savivaldybės funkcija“, vardijo savivaldybės biudžeto ir finansų komiteto pirmininkė E. Gudišauskienė.
Miesto ūkio komiteto narys V. Gudėnas papasakojo apie šiuo metu vykstančius Kauno regiono atliekų centro rūšiavimo linijos statybos darbus, apie tai, kokiu būdu bus atstatytos dėl teisinių peripetijų nugriautos viešojo transporto stotelių stoginės, ir kitas ūkines miesto aktualijas. „Trūkstamų stoginių atstatymo buvo įpareigotos imtis savivaldybės įmonės. Atstatytos stoginės bus lygiai tokios pačios, kokios numatytos naujojoje koncesijos sutartyje, kurios vykdymą teismai sustabdė viešojo pirkimo konkurse net nedalyvavusios kompanijos. Šiuo metu jau perkamos medžiagos, netrukus pirmosios stoginės jau stovės savo vietose“, dėstė V. Gudėnas.
Savivaldos ir bendruomenių komiteto pirmininkas G. Žukauskas užsiminė apie miestiečius džiuginančias sumažėjusias šildymo išlaidas. „Šiuo metu „Kauno energijos“ tiekiamos šilumos kainos yra antros pagal mažumą tarp visų 60 Lietuvos savivaldybių. Žmonės stebisi, gaudami 20-40 Lt sąskaitas vietoje anksčiau gautų sąskaitų, viršydavusių 100 Lt už vandens pašildymą. Tai – nuoseklaus ir principingo jau kelių metų darbo pasekmė, kai užkirtome kelią šilumos gamybos monopolijai, patys drąsiai imdamiesi šilumos gamybos. Galima paminėti „Šilko“, „Inkaro“, „Pergalės“ katilines, Petrašiūnų jėgainę, į kurias investavome ir taip pavyko patiems pasigaminti visą šilumą, reikalingą vandeniui pašildyti vasaros metu. Žinoma, šildymo sezono metu kainos truputį padidės, nes teks pirkti šilumą iš kitų gamintojų, bet įgyvendinę visus savo projektus, kainų kartelę galėsime dar sumažinti“, džiaugėsi G. Žukauskas.
Kalbant apie kelių būklę mieste, TS-LKD frakcijos atstovai pripažino, kad dar toli gražu ne visos gatvės „kaip ledas“, tačiau pažanga akivaizdi. Niekada nebuvo sustoję ir Panemunės tilto statybos darbai, viskas vyksta pagal terminus: šiuo metu laikančiosios sijos jau sujungė panemunės ir Šančių krantus. Meras A. Kupčinskas paminėjo, kad vėl buvo susitikęs su Ministru Pirmininku ir buvo užtikrintas, kad Vyriausybė tęsės šiais metais duotus pažadus dėl finansavimo.
„Tuo pačiu noriu padėkoti kitoms valdančiosios koalicijos frakcijoms, kurios konstruktyviai prisideda prie projektų įgyvendinimo. Atskirai norėčiau išskirti socialdemokratų partijos atstovus, su kuriais pavyko užmegzti dalykinius ryšius, tik norėtųsi, kad jie kuo greičiau ir sėkmingiau išsispręstų savo vidines problemas, atsisijotų nuo bet kokiomis priemonėmis lyderystės siekiančių veikėjų“, palinkėjo A. Kupčinskas.

Komentarai