Paminklas Studentui

Nuo seno Kaunas buvo laikomas akademiškiausiu miestu Lietuvoje. Šį nenuginčijamą faktą susitikime su Kauno miesto meru Andriumi Kupčinsku studentai pasiūlė įamžinti skulptūroje.

Vakar per susitikimą pas merą, kuriame teko dalyvauti ir man, VDU Studentų atstovybės prezidentas Donatas Juodpusis pasidalino mintimis apie idėją Vienybės aikštėje ar kitoje vietoje pastatyti paminklą studentui. Toks paminklas, bent laikinas, galėtų atsirasti jau šį rudenį minint Tarptautinę studentų dieną. Jaunimo nuomone, paminklas turėtų stovėti būtent Kaune, nes mūsų miestas - akademiškiausias Lietuvoje, jame proporcingai daugiau studentų nei kituose universitetų turinčiuose miestuose. Dėl šios priežasties studentų ir jaunimo buvimas Kaune jaučiamas labiau nei Vilniuje ar Klaipėdoje.

Paminklas Studentui pagal jaunimo atstovų siūlymus galėtų būti sėdintis ir besimokantis studentas, o aplink jį - suoliukai, kur realybėje studentai išties galėtų sėdėti ir ruoštis baugiems atsiskaitymams bei nesibaigiantiems egzaminams.

Kadangi studentų siūloma vieta paminklui yra Vienybės aikštė (kur aplink yra sukoncentruota daug fakultetų), kyla problemos su paminklo stacionarumu. Mat šiuo metu skelbiamas konkursas požeminiam parkavimui toje aikštėje įrengti, tad bus išardytas aikštės grindinys, viskas iškasta. Todėl, mero siūlymas buvo įrengti laikiną paminklą studentui, iš lengvesnių medžiagų. Vėliau, jei turės pasisekimą, po Vienybės aikštės rekonstrukcijos, bus galima pastatyti ir nuolatinį, rimtesnį paminklą Studentui :-)

Kol kas, iš studentų pusės čia buvo tik pirminis pasiūlymas, kuris mums, kaip savivaldybės atstovams pasirodė įdomus ir vertas įgyvendinti. Panašus paminklas yra įrengtas Varšuvoje.

Taip pat susitikime buvo kalbama apie naująją Kauno jaunimo politikos strategiją, kuri bus rengiama dar šiais metais. Jos trukmė - 2010-2018 metai. Strategijoje bus numatytos ilgalaikės jaunimo politikos gairės, kaip reiktų padėti mūsų mieste gyvenantiems jauniems žmonėms. Dėl užimtumo, pilietiškumo skatinimo, jaunimo poreikių nustatymo, galbūt, tam tikrų erdvių jaunimui atvėrimo/parengimo, narkotikų prevencijos, jaunimo organizacijų potencialo išvystymo, savivaldybės įstaigų veiklos tobulinimo ir pan. Joje bus numatytos priemonės, uždaviniai kaip pagerinti jaunimo gyvenimo kokybę mūsų mieste. Taip pat, numatytos priemonės kaip kontroliuoti strategijos įgyvendinimą.

Komentarai