Kaip Kauną atgręžti į upes?

Šiandien nusprendžiau paskaityti Kauno savivaldybės ir Kauno dienos vykdomą projektą "Idėjos Kaunui". Labiausiai mane sužavėjo pasiūlymai kaip mūsų miestą atgręžti į upes. Manau, įgyvendinus bent dalį jų - mūsų Kaunas taptų tikru upių miestu!
Pateikiu keletą man labiausiai patikusiųjų (autorystės nesigviešiu, idėjų kūrėjus galite rasti http://kauno.diena.lt/lt/ideja-kaunui )
1.Įrengti suoliukus prie pakrančių, suoliukai galėtų būti "su mintim", ant kiekvieno jų galima užrašyti po frazę iš Kauno istorijos, kažką, kas miestui buvo ar yra reikšminga, frazę galima susieti su suolelio stovėjimo vieta, tame rajone gyvenusiais miestui nusipelniusiais Kauniečiais ir pan. Taip galima ant suolelių išrašyti visą Kauno istoriją.:)
2.Įsteigti valtelių nuomos paslaugą, kad miestiečiai patys galėtų pasiirstyti ar, kad juos paplukdytų"vairuotojas-irkluotojas". Siūlau sukurti originalų valtelių dizainą, susieti jį su Kauno atributika (pvz.herbu), galbūt šios kaunietiškos valtelės kada nors taip pat taptų miesto simboliu.
3.Įrengti aikšteles prie pakrančių, kur galėtų grupuotis ir jaunimas ir senimas, kur galėtų vykti nedideli kultūriniai renginiai. Galbūt vienoje iš tokių aikštelių būtų galima rodyti lauko kiną? Žaisti stalo žaidimus?
4.Santakos smaigalys - visų Kauno įsimylėjėlių vieta, taip pat Nemunas ir Neris tartum vyras ir moteris... Čia prisiminčiau arkivyskupo pasiūlymą santakoje įrengti tiltelį į upių santaką, kaip Palangoje. Kur galėtų rinktis mūsų miesto romantikos mėgėjai. Manau, tai taptų lankytojų traukos centru.
5.Santaka– galima būtų sukurti unikalią piknikavimo, sportavimo, koncertų, festivalių ir kitų renginių po atviru dangumi teritoriją.
6.Nuo Aleksoto tilto iki Akropolio – galima būtų sutvarkyti krantinę, pritaikyti laivelių švartavimuisi, įrengti rampas žvejams, taką jungiantį Santaką su Nemuno sala, krantinės skardyje įrengti didelius balkonus, kuriuose galėtų būti kavinės su vaizdu į upę.
7.Nemuno sala – teritorijoje galima suformuoti funkcionalų parką, skirtą visiems aukščiau minėtiems poreikiams patenkinti, taip pat su barais-kavinėmis palei upę aptarnaujančius Arenos lankytojus.
8.Sutvarkyti pakrantes, iššienauti krūmynus (kartu su jais ir krūmynų "bomžynus"), įrengti dviračių, pėsčiųjų takelius, kad žmonės apskritai galėtų prie vandens prieiti. Čia pasiūlyčiau pirmiausia sutvarkyti Jonavos gatvės pakrantę. Ta dalis yra netoli senamiesčio, arti centro. Lankytojai ateidami į centrą galėtų nuklysti į pakrantę pasideginti, ledų suvalgyti ir pan. Vilijampolės pusėje taip pat sutvarkyti. Tiesiog veja, suoliukai, gėlės... Ir apšvietimas.
Turbūt tiek idėjų. Tikiuosi bent dalį jų mums pavyks įgyvendinti per artimiausius porą metų. Ir krizė mūsų per daug neprispaus :-)

Komentarai