Parama vienišiems asmenims: Vyriausybės sulaužytą pažadą ištesės Seimas?

Spaudos konferencija Seime, O.Posaškovos nuotr.
Vyriausybei pateikus neigiamą išvadą dėl vienišų pensinio amžiaus asmenų paramos sistemos sukūrimo, Seime vėl prasidėjo diskusijos dėl tokios sistemos poreikio. Diskutuoja visuomenė, ekonomistai. Nors tokios paramos sistemos sukūrimas įrašytas ir į Vyriausybės programos įgyvendinimo planą, tačiau Seimo TS-LKD frakcijos narių Gintarės Skaistės ir Lauryno Kasčiūno pasiūlytą įstatymo projektą Vyriausybė siūlo atmesti.

„Vyriausybės programoje įrašytas pažadas sukurtų nediskriminuojančią paramos vienišiems senjorams sistemą. Tačiau praeitą savaitę Vyriausybė savo nepritarimu siūlomoms pataisoms parodė, kad savo pažadų ji nesilaiko. Akivaizdu, kad priėmus mūsų siūlymą būtų ištaisyta klaida ir būtų išvengiama nelygaus vienišų vyresnio amžiaus žmonių traktavimo, nes našliai dabar gauna pensiją, o nesudarę santuokos arba išsiskyrę negauna nieko“, – pažymėjo Laurynas Kasčiūnas.

 „Gyvenant vienam išlaidas už komunalines paslaugas sunku susimokėti iš vienos pensijos, kai tuo tarpu du gyvenantys senjorai tokias išlaidas dalinasi. Siūlomos pataisos paliestų ne tik našlius, bet taip pat išsiskyrusius ar niekada šeimos nesukūrusius senjorus. Apgailestauju, kad Vyriausybė neieškodama alternatyvų nepritarė siūlymui gerinti vienišų senjorų gyvenimo kokybę“, – spaudos konferencijos metu apgailestavo Gintarė Skaistė. 

Prof. R. Lazutkos teigimu esama našlių pensijos sistema jau nebetinkanti šiuolaikinėje visuomenėje. O Seimo narių siūlomas pataisas vadina rizikos draudimu dėl tapimo vienišu senatvėje.

„Tiek vyrai, tiek moterys užsidirba teisę į savo asmeninę pensiją. Jie įvairios trukmės savo gyvenimo etapus gyvena ir santuokoje, ir neregistruotoje partnerystėje, ir išsiskyrę. Nenuostabu, dėl išvardintų aplinkybių beveik trečdalis pagyvenusių vienišų žmonių tos našlių pensijos negauna, nors „Sodrai“ mokėjo vienodo dydžio įmokas kaip ir gaunantieji“, – teigė prof. Romas Lazutka.

Konferencijoje dalyvavusi vieniša pensininkė Angelė Ona Valionienė pasakojo, kaip siūlomi pakeitimai įtakotų jos kasdienybę ir kodėl jaučiasi diskriminuojama kitų senjorų atžvilgiu.

„Su vyru gyvenau daug metų, tačiau nebegalėjusi kęsti nuolatinio girtavimo nusprendžiau skirtis ir senatvę pasitikti ramiai. Po skyrybų mano vyras mirė, o sulaukusi senatvės pensinio amžiau likau gyventi viena, kadangi sūnus irgi sukūrė savo atskirą gyvenimą. Turiu pasakyti, kad ramybė yra labai svarbus dalykas, tačiau finansai yra taip pat būtinas faktorius užtikrinti orią senatvę. Šiuo metu už viską moku iš savo nedidelės pensijos ir gyvenu viena, kai tuo tarpu daugelis santuokoje gyvenančių ar našliais likusių senjorų savo kasdienes išlaidas dalijasi per puse, arba gauna našlių pensijas. Nežinau kuo esu blogesnė už juos. Aš taip pat, kaip ir visi visą gyvenimą dirbau ir mokėjau mokesčius. Tačiau sulaukusi pensinio amžiaus esu palikta su kelių šimtų eurų pensija“, – liūdnai kalbėjo Angelė Ona Valionienė. 

Komentarai