Ilgėja muitinės pareigūnų pensinis amžius

Šiandien Seimas priėmė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narių Gintarės Skaistės ir Stasio Šedbaro pateiktą Vidaus tarnybos statuto pakeitimą dėl muitinės pareigūnų pensinio amžiaus ilginimo.

„Iki šiol galiojusi nuostata, kuri numatė, kad dalis muitinės pareigūnų iš darbo turi išeiti likus vos 2 metams iki senatvės pensijos, buvo diskriminuojanti ir neteisinga šių žmonių atžvilgiu. Džiaugiuosi, kad Seimas pritarė mūsų teiktoms pataisoms, kurios leis muitinės pareigūnams į pensiją išeiti sulaukus ne 62 metų ir 6 mėnesių amžiaus, o 65 metų amžiaus“, – sakė G. Skaistė.

Nuo 2019 m. sausio 1 d. įsigaliojęs Vidaus tarnybos statutas numatė, kad muitinės mobiliųjų grupių, postų, kriminalinę žvalgybą ir ikiteisminį tyrimą atliekančių pareigūnų darbo santykiai nutrūksta sulaukus 62 metų ir 6 mėnesių amžiui. Tuo metu anksčiau pareigūnai, sulaukę 62 metų ir 6 mėnesių amžiaus, turėjo teisę prašyti pratęsti tarnybą iki trejų metų. Tai reiškia, kad minėti pareigūnai, sąžiningai ir atsakingai vykdę savo pareigas, galėjo tikėtis užbaigti savo karjerą sulaukę senatvės pensinio amžiaus. Akivaizdu, kad naujas Vidaus tarnybos statutas pažeidė dalies muitinės pareigūnų teisėtus lūkesčius.

„Priėmus mūsų su kolege Gintare teiktas pataisas, muitinėje dirbantiems pareigūnams bus grąžinta galimybė tarnyboje dirbti iki senatvės pensinio amžiaus. Tokiu būdu pristabdysime ir šių pareigūnų skaičiaus mažėjimą, kuris galėtų kelti grėsmę ir tinkamam muitinės funkcijų vykdymui“, – teigia S. Šedbaras.

Naujai priimtos pataisos leis muitinės mobiliųjų grupių, postų, kriminalinę žvalgybą ir ikiteisminį tyrimą atliekantiems pareigūnams, priimtiems į darbą iki naujojo Vidaus tarnybos statuto įsigaliojimo, į pensiją išeiti sulaukus 65 metų amžiaus.

Komentarai