Savivaldybės ignoruoja įstatymus ir taip kenkia nepalankioje aplinkoje augančių vaikų ateičiai

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narė Gintarė Skaistė kreipėsi į socialinės apsaugos ir darbo ministrą Liną Kukuraitį, švietimo, mokslo ir sporto ministrą Algirdą Monkevičių bei Vyriausybės atstovų įstaigos vadovę Daivą Kerekeš su raginimu visose savivaldybėse užtikrinti Švietimo įstatyme savivaldybėms numatytą prievolę nepalankioje socialinėje aplinkoje augantiems vaikams, nelankantiems darželio, skirti privalomą ikimokyklinį ugdymą.

„Socialinės rizikos šeimose augantys vaikai namuose dažnai neįgauna elementarių įgūdžių, todėl pradėję lankyti mokyklą jie niekaip negeba pasivyti kitų bendramokslių. Tokiems vaikučiams ikimokyklinis ugdymas yra gyvybiškai svarbus, nes suteikia galimybę pamatyti kitokią aplinką, bendrauti, o tai lemia geresnius vaikų pasiekimus ateityje. Todėl negalime likti abejingi, kai dėl nesuinteresuotų savivaldybių abejingumo kenčia vaikų interesai. Prieš įstatymus lygūs visi, todėl kreipiausi į Vyriausybės atstovus ragindama užtikrinti Švietimo įstatymo įgyvendinimą visoje šalies teritorijoje“, – teigė Seimo narė G. Skaistė.

2018 m. rugsėjo 27 d. Valstybės kontrolė paviešino atlikto audito ataskaitą „Ar išnaudojame ikimokyklinio ugdymo galimybes sėkmingesnei vaikų ateičiai užtikrinti“ apie ikimokyklinio ugdymo paslaugų prieinamumą Lietuvos savivaldybėse. Dalis audito buvo skirta įvertinti, ar visos savivaldybės į ikimokyklinį ugdymą įtraukia visus socialinės rizikos šeimose augančius vaikus, ar skiria jiems privalomą ikimokyklinį ugdymą. Ataskaitoje teigiama, kad daugiau kaip trečdalis (net 36 proc.) socialinės rizikos šeimose augančių vaikų iki 5 metų (imtinai) amžiaus nedalyvavo ikimokyklinio ugdymo procese, nes savivaldybės neskyrė jiems privalomo ugdymo, neorganizavo vežiojimo į ikimokyklinio ugdymo programą vykdančias įstaigas.

2019 m. birželio 1 d. Savivaldybių asociacija Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetui pateikė duomenis, kad nepalankioje aplinkoje šalyje auga 4414 ikimokyklinio amžiaus vaikų. Iš jų 2018–2019 m. privalomas ikimokyklinis ugdymas skirtas vos 246 vaikams. Dalis vaikų lanko darželius savanoriškai, tačiau apie 1,4 tūkst. nepalankioje aplinkoje augančių vaikų visgi lieka be taip jiems reikalingo ikimokyklinio ugdymo.

„Nesirūpindamos, kad socialinės rizikos šeimose augantys vaikai lankytų darželius, savivaldybės blogina šių vaikų ateities galimybes, didina riziką, kad suaugę jie bus priklausomi nuo socialinių išmokų ir liks atskirtyje. Todėl kviečiu socialinės apsaugos ir darbo bei švietimo, mokslo ir sporto ministrus pagaliau imtis politinės lyderystės šiuo klausimu. Kalbos apie galimybių nelygybės mažinimą turi virsti konkrečiais darbais, kad patys silpniausi ir pažeidžiamiausi – socialinės rizikos šeimose augantys vaikai – nebūtų palikti likimo valiai“,  – kalbėjo G. Skaistė.

Komentarai