Viešojo sektoriaus turto vertinimas kontroliuojamas nepakankamai

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narė Gintarė Skaistė užregistravo Turto ir verslo vertinimo pagrindų įstatymo pakeitimo projektą, įpareigojantį priežiūros institucijas atsakingiau kontroliuoti abejonių keliančius turto vertinimo atvejus. Siekiama, kad turto vertinimas būtų ne fiktyvus, perrašant likutines vertes, tačiau realiai įvertinantis rinkos situaciją. Taip pat Seimo narė kreipėsi į finansų ministrą Vilių Šapoką prašydama užtikrinti skaidresnį ir efektyvesnį viešojo sektoriaus turto vertinimą ir jo kontrolę.

„Akivaizdu, kad viešojo sektoriaus turto vertinimas kontroliuojamas nepakankamai. Žiniasklaidoje įvardinti atvejai, kai vertę turintys daiktai masiškai įvertinami 1 euru, kelia nerimą. Taip sukuriamas precedentas ir didesnės vertės objektus vertinti žema kaina, o vėliau juos parduoti“, – kalbėjo G. Skaistė.

Kaip rodo žiniasklaidos šaltinių duomenys, įgyvendinant profesinių mokyklų reformą vykęs 42 mokyklų turto vertinimas kelia abejonių. Tokius nuogąstavimus išsakė ir su prašymu dar kartą įvertinti 15 viešojo sektoriaus subjektų turtą į Audito, apskaitos, turto vertinimo ir nemokumo valdybos tarnybą (AVNT) kreipėsi Turto arba verslo vertintojų Garbės teismas. Tačiau pagal dabar galiojantį teisinį reglamentavimą, AVNT neprivalo negrinėti turto vertinimų kokybės, o tik ataskaitų atitikimą formaliems kriterijams. 

 „Nors finansų ministro patvirtintoje Turto ir verslo vertinimo metodikoje nustatyta, kad vertinti reikia bent dviem skirtingais metodais, tačiau niekas nekontroliuoja kaip tai yra įgyvendinama. Apskritai, žiniasklaidos tyrime minimas turto vertinimas kaštų metodu yra rekomenduojamas tik tokiu atveju, jei negalima turto įvertinti kitais, patikimesniais metodais. Tačiau šiandien AVNT vertina ne parinktus metodus, o atitiktį formaliems ataskaitos reikalavimams. Akivaizdu, kad to neužtenka“, – teigė G. Skaistė.

Pagal Seimo narės užregistruotą įstatymo projektą, AVNT privalėtų įvertinti Turto ar verslo vertintojų garbės teismui abejonių sukėlusias vertinimo ataskaitas. Taip AVNT įgytų galimybę vertinti ne tik formalius turto vertinimo ataskaitų kriterijus, bet ir vertės nustatymo atitiktį Turto ir verslo vertinimo metodikai.

LRT atliktą tyrimą galite rasti čia: https://www.lrt.lt/naujienos/lrt-tyrimai/5/1081867/lrt-tyrimas-vertingas-mokyklu-turtas-po-1-eura

Komentarai