Kauno kultūriniams projektams reikalingas palaikymas sostinėje


Seimo Kauno bičiulių grupės nariai pirmadienį lankėsi Kaune ir susipažino su nacionalinės reikšmės investiciniais planais, kuriuos pristatė Nacionalinis Kauno dramos teatras ir miesto savivaldybės atstovai.

„Kaunas yra didingas miestas, išskirtinis ne tik savo architektūra, bet taip pat vis labiau augančia mokslo ir verslo ekosistema. Todėl apmaudu, jog šis miestas vis dar neturi didesnės vizijos. Manau, kad Kaunas turi tapti modernios, drąsios, vakarietiškos Lietuvos simboliu, kuriame išaugtų naujasis Baltijos regiono ekonomikos ir inovatyvumo variklis. Tai yra tokia Kauno vizija, kurios šiandien reikia tiek kauniečiams, tiek visai Lietuvai“, – kalbėjo Seimo narys Gabrielius Landsbergis.

Susitikimo metu Kauno miesto savivaldybės ir Nacionalinio dramos teatro atstovai pristatė naują projektą – jaunųjų menininkų saviraiškai kuriamą erdvę „Teatro fabrikas“.

„Didelį įspūdį padarė Nacionalinio Kauno dramos teatro planai įrengti Teatro fabriką – erdvę jauniems menininkams, kur jie galėtų išbandyti save ir pristatyti savo kūrybines idėjas visuomenei. Tai būtų reikšminga erdvė miesto kultūriniam gyvenimui, todėl Kultūros ministerijos parama šiam projektui labai reikalinga“, – teigė kauniečių Seimo narių grupės vadovė Gintarė Skaistė.


„Kai visuose universitetuose yra įteikiami diplomai, mes vėl galvojame, kaip išsaugoti jaunus žmones ir kad jie liktų čia su savo idėjomis bei kūrybinėmis pajėgomis. Teatre yra erdvės, kurios laukia sprendimo ir finansavimo. Įgyvendintas projektas užtikrintų jauniems žmonėms galimybes saviraiškai“, – kalbėjo Nacionalinio Kauno dramos teatro vadovas Egidijus Stancikas.

Vienareikšmiško palaikymo sulaukė ir naujasis M. K. Čiurlionio koncertų centro projektas. Vos prieš kelias dienas paaiškėjo rengto tarptautinio konkurso rezultatai. Iš 119 pasiūlymų geriausiu išrinktas įspūdingas „Paleko Archstudijos“ darbas.

„Kaunas jau yra nuėjęs ilgą kelią šios idėjos įgyvendinimui, kai Vilnius kol kas gyvena tik vietos paieška tokiam ar panašiam objektui. Manome, kad abu projektai galėtų būti vystomi lygiagrečiai, tad nesinorėtų, jog valstybės prioritetas būtų skiriamas išimtinai sostinės objektui“, – susitikime kalbėjo Kauno miesto vicemeras Povilas Mačiulis.

„Akivaizdu, jog sklandžiam ir kokybiškam parengiamajam darbui būtina turėti aiškų įgyvendinimo planą ir finansavimo modelį, kurie būtų įgyvendinti nepaisant to, kokia politinė jėga yra valdžioje. Kultūros ministerija turėtų parengti siūlymus, kuriuos galėtume patvirtinti Vyriausybės ar Seimo nutarimu“ – joms pritarė Seimo narys Mindaugas Puidokas.

„Džiugu, kad įgyvendinant kultūros sostinės projektą planuojama įtraukta ir vietos bendruomenes. Juk abipusis ryšys tarp menininkų ir kultūros vartotojų sukuria papildomą efektą - veiklose sudalyvauja ir jaučiasi prisidėję visi miesto gyventojai“ – teigė Seimo narys Lauras Stacevičius.

Seimo Kauno krašto bičiulių grupė vienija 16 parlamentarų, priklausančių 4 skirtingoms frakcijoms. Šiai grupei priklauso: Gintarė Skaistė, Gediminas Vasiliauskas, Viktoras Pranckietis, Gabrielius Landsbergis, Rūta Miliūtė, Ramūnas Karbauskis, Mindaugas Puidokas, Kazys Starkevičius, Rimantas Jonas Dagys, Aušra Papirtienė, Emanuelis Zingeris, Lauras Stacevičius, Kęstutis Pūkas, Raminta Popovienė, Aurelijus Veryga ir Tadas Langaitis.

Komentarai