Diskusija "Kaip užtikrinti aukštojo mokslo kokybę Kaune?"

Kuno parlamentarų grupės pirmininkė Gintarė Skaistė,
Žygimanto Gedvilos nuotr. 15min.lt
Birželio mėn. 16 dieną (penktadienį) su Kauno parlamentarais organizavome diskusiją "Kaip užtikrinti aukštojo mokslo kokybę Kaune?". Joje savo matymą pristatė Vyriausybės sudarytos darbo grupės aukštojo mokslo reformos planui parengti narys, Mokslo ir studijų stebėsenos centro l.e.p. direktorius dr. Ramojus Reimeris, KTU Senato pirmininkas prof. dr. Rytis Krušinskas, LSMU prorektorius studijoms prof. Kęstutis Petrikonis, VDU prorektorius doc. dr. Kęstutis Šidlauskas, ASU prorektorius doc. dr. Vidmantas Butkus, KTU Tarybos pirmininkas akad. prof. habil. dr. Arvydas Janulaitis.

Didžioji dalis universitetų sutaria, kad iš Vyriausybės pateikto aukštojo mokslo reformos projekto išbraukus konkrečius universitetų pavadinimus, reforma sulėtės. Matomos privačios universitetų iniciatyvos jungtis, padės šiek tiek optimizuoti besidubliuojančias programas, tačiau gali būti, jog tai nebus optimalus variantas Kauno ir Lietuvos mastu. Todėl svarbu atsakingai įvertinti visas alternatyvas.

Diskusija "Kaip užtikrinti aukštojo mokslo kokybę Kaune?",
Žygimanto Gedvilos nuotr., 15min.lt
Pirminiam Seimo nutarimo projektui dėl aukštojo mokslo pateikta net 11 Seimo narių pasiūlymų. Jiems visiems pritarus universitetų atsirastų netgi daugiau nei yra šiandien. Todėl priimant sprendimus svarbu turėti pilną informaciją ir išgirsti Vyriausybės bei universitetų argumentus. 

Priimdami sprendimus turime atsižvelgti ne tik į vidinę konkurenciją tarp Lietuvos aukštųjų mokyklų, bet taip pat į tarptautinę. 2012 metų Eurostat duomenimis užsienyje studijuojančių lietuvių skaičius 40 kartų viršijo Lietuvoje studijuojančių užsieniečių skaičių. Todėl reikia stiprinti mūsų šalies universitetus, kad augtų tarptautinis konkurencingumas ir besirengiančiųjų studijuoti pasitikėjimas Lietuvos aukštosiomis mokyklomis.

Komentarai