Politologai: Kauno konservatoriams reikia pozityvios programos

Diskusija "Konservatorių perspektyvos KAUNE"
Trečiadienį Kaune vyko diskusija „Konservatorių perspektyvos KAUNE“. Seimo narės dr. Gintarės Skaistės ir dr. Martyno Ubarto moderuotame pokalbyje politologai prof. Algis Krupavičius, doc. dr. Vincentas Vobolevičius ir dr. Bernaras Ivanovas analizavo Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų veiklą Kauno mieste. 

Susitikimo metu buvo aptarti praėjusių rinkimų rezultatai ir priežastys lėmusios konservatorių pasitraukimą į opoziciją Kaune po pastarųjų savivaldos rinkimų, bei prastesnis nei įprasta TS-LKD kandidatų pasirodymas Seimo vienmandatėse apygardose.

Doc. dr. Vincentas Vobolevičius
Vincentas Vobolevičius: Vieningas Kaunas „suvalgė“ kitas partijas, TS-LKD rinkėjų skaičius liko stabilus

„2015-2016 metai konservatoriams yra visiškas nokdaunas, netekote Kauno, populiariausias meras Lietuvoje ne Tėvynės sąjungos. Iš pažiūros atrodo labai blogai, tačiau rinkėjų skaičius yra stabilus ir nepakitęs. Tėvynės sąjunga nenusilpo, tiesiog pasikeitė aplinka, kurioje žaidžiama. Ir pirmas reikšmingas pasikeitimas buvo savivaldybės rinkimų metu: TS-LKD savo skaičius išlaikė, tačiau Vieningas Kaunas „suvalgė“ Darbo partiją, „suvalgė“ Tvarką ir teisingumą ir kitas mažesnes partijas.“

„Svarbu, kad jūs neišsivaikščiotumėte. Jeigu atsilaikysite ir atstovėsite, galite tikėtis atgauti Kauną, bet atgaunant Kauną, reikia rimtai dirbti jau dabar, nelaukiant rinkimų. Turite turėti charizmatišką kandidatą į merus, konservatoriams Kaune reikia kito veido. O atsiėmus Kauną, jis taptų svarbi dėlionės dalis visai Lietuvai“, - kalbėjo V. Vobolevičius.

Prof. Algis Krupavičius
Algis Krupavičius: nematau aiškios TS-LKD komunikacijos Kaune

„Norint palaikymo antrame rinkimų ture, konservatoriams reikia apeliuoti ir į lojalų rinkėją ir į svyruojantį rinkėją, bet tam reikia turėti labai aiškų veidą. Dabar tas veidas atrodo labai išplaukęs, kažkur horizonte, nelabai aiškus. Kalbant apie Jūsų komunikaciją, Kaune aš jos nematau išvis. Nežinau ką dabar Tėvynės sąjunga siūlo Kaunui čia ir dabar. Jei niekas nesikeis, tendencijos ir rezultatai išliks tokie patys.“ – komunikacijos problemas įvardino politologas.

 „Reikia naujos darbotvarkės, atvirumo bendraujant su visuomene ir lyderių peržiūros, rotacijos. Kitas labai svarbus dalykas yra lyderystės klausimas. Jums kaip partijai reikia naujų, aiškių, stiprių veidų Kaune“, – siūlė prof. A. Krupavičius.

Dr. Bernaras Ivanovas
Bernaras Ivanovas: konservatoriams būtina turėti pozityviąją programą

„Reikia kalbėti apie realias problemas, kurios reikalauja kompetencijos. Reikia stengtis apeliuoti į tuos ir stengtis kalbėti su tais, kurie abejoja. Ir neleisti tam rinkėjui pasukti populistų pusėn. Komunikacija su žmonėmis turi vykti maksimaliai prie jų priartėjus, išnaudojant visus galimus kanalus“, – savo požiūrį dėstė B.Ivanovas. 

„Konservatoriams labai svarbu turėti pozityviąją programą. Negatyvi informacija jau nebeveikia, dabar reikia akcentuoti kuo mes esame geri“.

Seimo narė dr. Gintarė Skaistė
Seimo narė Gintarė Skaistė: Kaunui reikalingas turinys

„Kaunui reikalingas turinys, pasiūlymai ir idėjos komunikacijai. Labai svarbu mūsų pačių atvirumas ir bendravimas ne tik tarpusavyje, bet ir su tais žmonėmis, kurie abejoja dėl balsavimo už TS-LKD. Reikia būti ir atviresniais ir ne tokiais skaldančiais ir radikaliais tam tikrais aspektais“,  – teigė G.Skaistė.

Diskusijos dalyvių nuomone, dirbant opozicijoje svarbu atliepti visuomenės lūkesčius iškeliant jų išsakomas problemas, o ne aklai kritikuoti valdančiųjų įgyvendinamus projektus. Kartu ypatingai svarbi yra lyderių rotacija. Artėjant mero rinkimams, Kauno konservatoriams  bus didelis iššūkis surasti asmenį, kuris galėtų atstovauti tiek partijos narių ideologiją, tiek užsitarnauti  stiprų kauniečių pasitikėjimą.  

Tačiau politologai pozityviai įvertino partijos ketinimus surengti vadinamuosius primaries – išankstinius atvirus TS-LKD kandidato į merus rinkimus. Tokiuose rinkimuose galimybę balsuoti turės ne tik partijos nariai, bet ir jos ideologiją remiantys miesto gyventojai.

Dr. Martynas Ubartas
Martynas Ubartas: atviri pokalbiai su kauniečiais padeda atliepti jų lūkesčius

„Mąstant apie perspektyvas Kaune, būtina labai aiškiai ir kritiškai įvertinti esamą situaciją ir pasižiūrėti į save iš šono. Tokios diskusijos labai svarbios ir naudingos, nes padeda mums tobulėti ir atliepti miesto gyventojų lūkesčius. Todėl atvirus pokalbius su kauniečiais ketiname tęsti ir toliau.“ – po susitikimo kalbėjo diskusijos moderatorius M.Ubartas.




Komentarai