Įregistruota įstatymo pataisa dėl dviejų ministerijų perkėlimo į Kauną

Žemės ūkio ministerija, Delfi nuotr.
Ketvirtadienį Seimo nariai Jurgis Razma ir Gintarė Skaistė įregistravo  LR Vyriausybės  įstatymo pakeitimo projektą, kuris nustatytų dviejų ministerijų perkėlimą į Kauną.
Šio projekto tikslas - konkretūs žingsniai decentralizuojant valstybės valdymą, tolygiau vystant Lietuvos regionus, bet svarbiausia – parodant, kad konkretūs rinkimų pažadai (šiuo atveju dominuojančių valdančioje koalicijoje Lietuvos Valstiečių ir Žaliųjų sąjungos pažadas dvi ministerijas perkelti į Kauną) nėra rinkėjų apgaulė, jie po rinkimų yra nepamirštami, ir juos stengiamasi įgyvendinti. 
„Atkreiptinas dėmesys, kad Vyriausybės veiksmuose pažadų perkelti dvi ministerijas į Kauną nematyti, priešingai – programos įgyvendinimo priemonių plane skelbiama apie siekius visas ministerijas perkelti į vieną pastatą (suprantama – ne Kaune, o Vilniuje), todėl ir siūloma minėto pažado įgyvendinimą išspręsti įstatymo lygiu“ – teigia J.Razma.
Iki šiol galiojusiame Vyriausybės įstatyme išvardijamos ministerijos, tačiau nėra nurodyta, kur įsikūrusios jų buveinės. Tai leidžia Vyriausybei laisvai pasirinkti ministerijų ir joms pavaldžių struktūrų įsikūrimo vietą, o pasirinkimas lemia, kad visos ministerijos yra įsikūrusios Vilniuje. Įstatymo projektu siūloma nustatyti, kad Aplinkos ir Žemės ūkio ministerijų buveinės yra Kaune, likusių ministerijų – Vilniuje. 
„Dviejų ministerijų perkėlimas į Kauną leistų labiau pasitelkti valstybės tarnyboje šio regiono intelektinį potencialą, iš esmės atnaujinti dviejų ministerijų ir joms pavaldžių struktūrų personalą, kurio veiklos problemos buvo ne kartą išryškėjusios. Toks sprendimas būtų tikros regionų vystymo politikos įrodymas“ –kalbėjo Kauno krašto bičiulių grupei Seime vadovaujanti G.Skaistė. 
Įstatymo įsigaliojimo nukėlimas į 2019 m. sausio 1 d. leistų Vyriausybei išspręsti su šio įstatymo įgyvendinimu susijusias praktines problemas.

Komentarai