Siūloma visiškai depolitizuoti Kauno savivaldybės įmonių valdymą

TS-LKD frakcijos seniūnė Gintarė Skaistė, KD nuotr.
Iš įvairių verslo asocijuotų struktūrų ir miesto politikų sudaryta Verslo taryba ne kartą siūlė keisti dabartinę Kauno miesto savivaldybei pavaldžių įmonių valdymo tvarką, depolitizuojant valdybas. Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcija remia tokius verslininkų siūlymus.

„Pastaraisiais metais savivaldybės įmonėse matomi korupcijos skandalai įpareigoja kurti naują valdymo modelį. Taip pat, pagal dabartinę vidinę savivaldybės patvirtintą tvarką, egzistuoja tik vienintelis reikalavimas įmonių valdybų nariams – aukštasis išsilavinimas. Mūsų nuomone, toks kriterijus yra nepakankamas norint užtikrinti efektyvų įmonės valdymą“, – kalbėjo TS-LKD frakcijos seniūnė Gintarė Skaistė.

Pirmadienį posėdžiavusi TS-LKD frakcija siūlo naujai suformuoti savivaldybės įmonių valdybas, į jas deleguojant ne politikus ar jų atstovus, bet valstybės tarnautojus, turinčius atitinkamos krypties aukštąjį išsilavinimą. Taip būtų užtikrinama valdybos narių kompetencija ir atsakomybė už įmonės strategijos formavimą, ilgalaikių ir trumpalaikių tikslų pasiekimą. Tuo tarpu šešiose didžiausiose įmonėse galėtų būti sudaromos stebėtojų tarybos, kur savo patirtimi su politikais dalintųsi verslo tarybos atstovai bei akademinės bendruomenės nariai.

„Manome, jog įtraukus akademinės visuomenės ir verslo atstovus į savivaldybės įmonių stebėtojų tarybas, padidėtų sprendimų priėmimo skaidrumas ir viešumas. Verslininkų patirtis privačiame sektoriuje padėtų įnešti naujų idėjų tvarkantis valdiškose įmonėse, tuo tarpu mokslininkai pateiktų savo įžvalgas dėl valdymo modelių ir naujausių metodų. Panašus valdymo modelis jau pritaikytas AB „Kauno energija“, – teigė G. Skaistė.

Priėmus TS-LKD frakcijos siūlymą, visuomeninės stebėtojų tarybos ir iš valstybės tarnautojų sudarytos valdybos galėtų atsirasti šiose savivaldybės įmonėse: AB „Kauno energija“, UAB „Kauno autobusai“, UAB „Autrolis“, UAB „Kauno vandenys“, UAB „Kauno švara“, UAB „Kauno gatvių apšvietimas“. Kitose savivaldybės įmonėse būtų sudaromos valdybos iš valstybės tarnautojų.

Komentarai