Išvyka į pogrindinę spaustuvę

TS-LKD Kauno Centro skyriaus nariai, G.Tamulaičio nuotr.
Nors ir lyjant rudeniškam lietučiui, lapkričio 9 dienos rytą Kauno TS-LKD Centro skyriaus nariai aplankė tikra legenda tapusią, Vytauto Andziulio įkurtą unikalią pogrindinę spaustuvę “ab”. Po šiltnamiu įrengtoje slėptuvėje buvo spausdinama tautinė, religinė ir politinė literatūra. Tai vienintelė pogrindinė spaustuvė Lietuvoje, kurios neaptiko sovietų saugumas. Dabar ši spaustuvė – Kauno Vytauto Didžiojo karo muziejaus filialas.

1979 m. spaustuvininkas Vytautas Andziulis savo sodyboje, po namu iškastame požemyje, įrengė slaptą spaustuvę. Joje sovietmečiu spausdino patriotinio ir religinio turinio leidinius, kas buvo labai svarbu kovojant dėl Lietuvos laisvės. Spaustuvė-leidykla nesusekta veikė dešimt metų. Pirmoji šioje spaustuvėje išleista knygelė – vyskupo Kazimiero Paltaroko “Tikybos pirmamokslis”. Vėliau buvo leidžiami Juozo Urbšio prisiminimai, Adolfo Damušio studija apie sovietinį genocidą, poetų Juozo Gražulio, Roberto Grigo (Rasūno), Kęstučio Genio kūryba ir kt. Sovietinės okupacijos metais čia buvo slaptai išspausdinti ir išplatinti 23 pavadinimų draudžiami patriotinio bei religinio turinio leidiniai, kurių bendras tiražas 138 000 egzempliorių.

Pogrindinė spaustuvė po šiltnamiu, A.Keruckės nuotr.
Pogrindžio spaustuvėje-muziejuje TS-LKD nariai taip pat apžiūrėjo iškiliosios spaudos įrangą, antinacinės ir antisovietinės kovos dokumentų kopijas, pogrindinės spaudos leidinius, rezistencinės kovos dalyvių nuotraukas. Didelį dalyvių susidomėjimą sukėlė partizanų veiklai paskirta ekspozicijos dalis, atskirta slenkančia siena.
Apžiūrėjus muziejaus ekspoziciją, laukė viktorina, skirta TS-LKD veiklos dvidešimtmečiui. Jos metu dalyviai atsakinėjo į klausimus, susijusius su partijos įkūrimu bei veikla, antroji dalis buvo skirta iškilioms Lietuvos asmenybėms. Nors visos komandos surinko panašų skaičių balų, tačiau viena pasirodė šiek tiek geriau nei konkurentai. Tačiau prizą laimėtojų siūlymu, pasidalino visi išvykos dalyviai.

Dėkojame Birutei Andziulienei už puikią ekskursiją, sužinojome daug įdomios informacijos ir aspektų iš pogrindinės veiklos sovietmečiu!

Taip pat, galite susipažinti su Gintauto Tamulaičio straipsniu "Pogrindinė Lietuvos spauda sovietmečių katakombose".

Komentarai

Anonimiškas sakė…
Ohoho :)
Labai įdomu paskaityti ir atrasti informacijos apie spaudos istoriją. Juk senovėje nebuvo jokių profesionalių spaustuvių, kurios galėjo laisvai spauzdinti žmonių užsakymus.
Įdomus straipsnelis, ačiū