Skulptūrų parkas Santakoje



Yorkshire skulptūrų parkas
Prieš kelias dienas pateikiau siūlymą merui pavesti savivaldybės administracijai išnagrinėti galimybes parengti ES 2014-2020 m. ES finansinei perspektyvai paraiškas dėl Skulptūrų parko įrengimo Santakos parke ir jo integralesnio pritaikymo Kauno gyventojų poreikiams.

Prieš keletą metų išpjovus Santakoje kerojusius krūmynus atsivėrė nuostabūs vaizdai ir parkas tapo viena iš mėgstamiausių miestiečių pasivaikščiojimo vietų. Šalia jo esantis amfiteatras sutraukia gausią jaunimo auditoriją. Sutvarkius istorinės Kauno pilies dalį bei rengiant paraišką dėl jos dalinio atstatymo, taip pat sutvarkius šv.Jurgio bažnyčią, matomas poreikis labiau integruoti į miesto gyvenimą ir Santakos parko teritoriją. Nors parkas ir gausiai lankomas, tačiau jame trūksta suoliukų lankytojams, šiukšlių dėžių. Būtų prasminga jame įrengti teminį skulptūrų parką, kur būtų galima gryname ore eksponuoti Lietuvos skulptorių darbus. Tvarkant Santakos parko teritoriją į darbų sąrašą galima būtų įtraukti ir tiltelio įrengimą tarp Nemuno ir Neries upių. Toks siūlymas jau buvo nagrinėtas Kauno m. savivaldybės tarybos kolegijos posėdyje. Vis gi, Santakos smaigalys - visų Kauno įsimylėjėlių vieta.

Goodwood skulptūrų parkas
Kaip gerosios praktikos pavyzdžiu galima būtų pasinaudoti Birštono miesto centriniame parke įgyvendintu projektu. Jo metu parke įrengti įvairios paskirties sporto, skulptūrų ir poilsio takai, suformuojantys vientisą parko takų sistemą, susidedančią iš dviejų zonų: aktyvaus poilsio ir kultūrinio takų. Taip pat suformuotas Skulptūrų takas, kuriame pastatytos aštuonios žymių Lietuvos skulptorių skulptūros. Beveik visa projektui įgyvendinti reikalinga suma (5,6mln.Lt) buvo gauta iš Europos Sąjungos regioninės plėtros fondo.

Changchun parkas
Idėjų miesto gražinimui turi kiekvienas iš mūsų. Viena iš idėjų, skaitytų spaudoje - Santakos parke įrengti suoliukus "su mintim", ant kiekvieno jų galima užrašyti po frazę iš Kauno istorijos, kažką, kas miestui buvo ar yra reikšminga, frazę galima susieti su suolelio stovėjimo vieta, nusipelniusiais kauniečiais ir pan. Taip galima ant suolelių išrašyti visą Kauno istoriją. Kita iš idėjų - įsteigti valtelių nuomos paslaugą, kad miestiečiai patys galėtų pasiirstyti ar, kad juos paplukdytų "vairuotojas-irkluotojas". Galima sukurti originalų valtelių dizainą, susieti jį su Kauno atributika (pvz.herbu), galbūt šios kaunietiškos valtelės kada nors taip pat taptų miesto simboliu. 

Griffis parkas Niujorke
Mano nuomone, atsižvelgiant į pavyzdžius matytus užsieniuose matytuose parkuose, Santakoje galima įrengti lauko stalo žaidimus: šachmatus ir pan. Taip miestiečiai galėtų šiltu metų laiku turėti naują susitikimų ir užsiėmimų bei bendravimo vietą. Taip galima sukurti unikalią piknikavimo, sportavimo, koncertų, festivalių ir kitų renginių po atviru dangumi teritoriją.

Mano žiniomis, meras Andrius Kupčinskas, pasiūlė savivaldybės administracijai organizuoti šios idėjos aptarimą, ieškant galimybių parengti paraišką ES fondams. Idėja kol kas yra tik idėja, bet kartais jos virsta ir išsipildžiusia.

Komentarai

Silvija sakė…
Santakos parke lauko suoliukai tikrai yra problema, jų trūksta. Galėtų būti daugiau...