KTE – raktas į koalicijos ateitį, mano Kauno konservatoriai-krikdemai

Rugpjūčio viduryje iš įvairių partijų atstovų sudarytai „Kauno energijos“ valdybai netikėtai apsisprendus pritarti leidimui „Gazpromui“ parduoti Kauno termofikacinę elektrinę, buvo atsisakyta visų šimtamilijoninių anksčiau turėtų investicijų garantijų iš šios Rusijos dujų kompanijos. Tokie koalicijos partnerių veiksmai netenkina valdančiųjų konservatorių-krikdemų. Pirmadienį vėlai vakare posėdžiavusi Kauno miesto savivaldybės tarybos Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcija apsisprendė siūlyti savivaldybės administracijos direktoriui kviesti neeilinį „Kauno energijos“ akcininkų susirinkimą, kurio metu būtų atšaukta esama bendrovės stebėtojų taryba ir suformuota naujoji, kuri analogiškai keistų ir „Kauno energijos“ valdybos sudėtį.

TS-LKD frakcijos seniūno pavaduotoja Gintarė Skaistė stebėjosi neatsakinga koalicijos partnerių veikla. „Atsižvelgiant į pastaruosius įvykius Kauno miesto šilumos ūkyje, esame priversti apgalvoti ir dabartinės koalicijos ateitį. Jei mūsų partijos ir kitų koalicijos partnerių požiūriai į planuojamus darbus ir miesto ateitį nesutampa, galbūt atėjo laikas daryti pokyčius ir esamos koalicijos sudėtyje. Norint dirbti produktyviai kauniečių labui, mus vienyti turi ne oligarchų interesai ar užkulisiniai susitarimai, o bendra miesto ateities vizija ir konkretūs darbai“ , – kalbėjo Tarybos narė G. Skaistė.
„Manome, jog skaidrumo trūksta ne tik „Kauno energijos“ valdyme, tačiau ir kitose savivaldybei pavaldžiose bendrovėse. Todėl atskiroms politinėms jėgoms priimant miestui nenaudingus sprendimus, negalime stovėti nuošalyje“, – sakė politikė. Sprendžiant koalicijos ateitį, pasak G. Skaistės, svarbu tampa ne tik užtikrinti vykdomų projektų tęstinumą, bet ir išvengti nenaudingų sandorių sudarymo. „Įmonių valdymą būtina depolitizuoti“, – įsitikinusi frakcijos seniūno pavaduotoja.

Pagal 2004 metais sudarytą elektrinės pardavimo sutartį, parduodant KTE akcijas, „Gazprom“ privalėjo gauti „Kauno energijos“ pritarimą. Todėl miesto taryba dar liepą priėmė protokolinį pavedimą, kuriuo savivaldybės administracijos direktoriui buvo pavesta sušaukti neeilinį AB „Kauno energija“ akcininkų susirinkimą, kad šis priimtų tolesnius sprendimus dėl KTE akcijų pardavimo. Visgi, bendrovės valdyba, sudaryta iš įvairių politikų, nutarė akcininkų susirinkimo nelaukti. Tuo valdyba pažeidė steigėjo ir pagrindinio akcininko – miesto savivaldybės – išreikštą valią ir galimai padarė milijoninę žalą miestiečiams.



Komentarai