Valstybės tarnybos ypatumai

Jau daugelį metų sklandantys gandai apie skelbiamus konkursus darbo vietoms į Valstybės tarnybą verčia susimąstyti: Ar tikrai šios kalbos turi pagrindą?

Šiandien atlikau mažą savarankišką tyrimą ir pasidomėjau konkurso sąlygomis į atskiras vietas. Kai kurie rezultatai, prisipažinsiu, mažumėlę stebina.

Pavyzdžiui, Teisės departamento Teisinio skundų įvertinimo ir atstovavimo skyriaus vyriausiasis specialistas Žemės ūkio ministerijoj, mano nuomone turėtų turėti teisinį išsilavinimą. O kaip jūs manot? Deja, jam tiks bet koks socialinių mokslų pakraipos magistro išsilavinimas.

O Ekonomikos departamento direktoriaus pavaduotojas toj pačioj ministerijoj turi mokėti anglų kalbą B1 lygiu ir rusų kalbą C1 lygiu. Nežinau, ar jis ten su Lietuvos ūkininkais rusiskai bendraus? O gal valdžia siųs naująjį direktoriaus pavaduotoją į didžiąją kaimynę semtis naudingos tėviškės ūkiui patirties, kaip jau buvo daręs ex-ūkio ministras V.Uspaskich?

Kita, dar labiau teisininkiška pareigybė – LR Teisingumo ministerijos Teisinių institucijų departamento Teisinės pagalbos skyriaus vyriausiasis specialistas. Tačiau jam irgi neprivalomas teisinis išsilavinimas.

O štai finansų ministerijos sekretorius (19 kategorija!) neprivalo turėt net magistro kvalifikacinio laipsnio, o tik šiaip socialinės srities mokslų bakalaurą. Tuo tarpu Generalinėje miškų urėdijoje prie Aplinkos ministerijos dirbsiantis Teisės ir personalo skyriaus vyriausiasis specialistas (13 kategorija) privalo turėti magistro laipsnį.

Išvados turėtų būti. Paprastai konkurso sąlygų paruošimas paliekamas vietiniam personalo skyriui. Bet taip įstatymu atidaromos didžiulės landos įvairiems papiknaudžiavimams. Kai pagal numatytą kandidatą yra ruošiamos konkurso sąlygos. Arba sukonkretinant iki begalybės, arba suabstraktinant - siekiant pritempti ne visai tos srities mokslus baigusius kolegas.
Plačiau www.vtd.lt

Komentarai