Trispalvė – atvirkščiai?

Jau ne pirmas kartas kyla skandalas ar vietinės reikšmės skandalėlis dėl atvirkščiai pakabintos trispalvės. Šįkart apsikvailino premjeras G.Kirkilas, jam paantrino kažkokie Kauno Gedimino g. 22 gyventojai.
Prieš metus lrytas.lt rašė apie apverstą trispalvę Cap D'Agde miestelyje Prancūzijoje. VšĮ Panevėžio rajono savivaldybės poliklinikos sumanymas seną valstybinę vėliavą pakeisti nauja baigėsi akibrokštu - prie valstybinės įstaigos plevėsavo atvirkščiai iškabintas valstybės simbolis. Nau­jo­jo­je Vil­nio­je esan­ti lie­tu­viš­ka Vil­niaus „Lais­vės" gim­na­zi­ja rug­sė­jo 1-ąją aukš­tyn ko­jo­mis iš­kel­ta tris­pal­ve pa­si­ti­ko dve­jus me­tus iš ei­lės. Praė­ju­sių me­tų lie­pą tūks­tan­ti­nės mi­nios aki­vaiz­do­je „Om­ni­tel 1003 km" lenk­ty­nė­se ap­si­juo­kė par­la­men­ta­ras S.Gir­daus­kas. Ant jo vai­ruo­ja­mo automobilio Lie­tu­vos vė­lia­va bu­vo pri­kli­juo­ta aukš­tyn ko­jo­mis. 2006 metų liepą prie VšĮ Šiaulių asmens sveikatos priežiūros centro Varpo gatvėje kabėjusi trispalvė buvo panaši į Kongo arba Bolivijos valstybines vėliavas. Ukmergės rajono meras p.Kopūstas apversta trispalve papuoštu vainiku pagerbė žuvusius už Lietuvos laisvę. Visa tai būtų juokinga, jei nebūtų graudu.
Tačiau ar tokie akibrokštai turėtų stebinti, jei mūsų „patriarchas“ A.Brazauskas savu laiku tarė: „Kol šitas skuduras čia kabės, aš nekalbėsiu“. O turėjo omenyje Lietuvos trispalvę. Šiuo metu cinišku naivumu viską pranoksta tema apie netinkamą trispalvę. Trispalvė yra nusikaltusi Nepriklausomybei, nes tai „vargšų“ simbolis, daugelio „ekspertų“ nuomone trispalvė lyginama su Lotynų Amerikos ar Afrikos šalių vėliavomis. Tarsi čekų, prancūzų, rusų trispalvių nebūtų galima lyginti. Kai kur dar įterpiama „rinkodaros specialisto“ nuomonė, kad lietuvių trispalvė netinkams „produktas“.
Ar jau pamiršom kaip už šią vėliavą kovojom, kaip į Sąjūdžio mitingus nešėmės? Vėliava - valstybės simbolis. Kiekvieno piliečio pareiga - ją gerbti.

Geltona spalva – tai saulė,
žalia – tai laukų spalva,
raudona – tai mūsų kraujas,
kartu jos – tai Lietuva...

Komentarai