Konservatyvus rinkėjas nemyli jaunimo?

Neseniai kilę skandalai su socialdemokratų partijai priklausančiais jaunaisiais politikais paskatino pasidomėti: ar jų tiek daug, ar jie tik garsiai reiškiasi? Panagrinėjus paskutinių savivaldos rinkimų duomenis paaiškėjo, kad statistika byloja ne jaunųjų konservatorių naudai. Kaip atramos tašką naudojau labai jaunus politikus, gimusius ne anksčiau kaip 1980 metų sausio 1 diena. Tokių jaunųjų socdemų išrinkta 9, o jaunųjų Tėvynės sąjungos atstovų – 4. Nors konservatoriai gavo vos 46 mandatais mažiau.
Jei jau tyrinėti, koks kontingentas labiausiai mėgsta jaunus politikus, krenta į akis 4,5 proc. Darbo partijos jaunųjų tarybų narių. Tuo tarpu kai Tėvynės sąjunga gali pasigirti vos 1,5 proc. Šiuo atžvilgiu konservatorius „lenkia“ tik Zuoko liberalcentristai su 1,1 proc. Aiškus lyderiavimas yra Jaunosios Lietuvos su 50 proc. jaunimo, tačiau turint omenyj jog jie gavo vos 2 mandatus, belieka šyptelėti.
Tuomet iškyla klausimas: ar nepatrauklios personalijos, gal rinkėjai pernelyg konservatyvūs, o gal kalta partijos politika? Kalbant apie konkrečius asmenis tenka paminėti, jog Tėvynės sąjungai priklausančių tarybos narių amžiaus amplitudė yra labai plati. Pats jauniausias savivaldos politikas yra Andrius Kalesnikas iš Ukmergės rajono, kuriam rinkimų metu tebuvo 20 metų. Tuo tarpu vyriausias savivaldybės tarybos narys, išrinktas 78 metų, taip pat yra konservatorius iš Šiaulių rajono Kazimieras Vaišvilas. Jauniausia Tėvynės sąjungos politikė yra Gintarė Skaistė iš Kauno miesto, išrinkta 25-erių. Tačiau moterų tarpe ji yra „tik“ penkta pagal jaunystę.
Kalbant apie bendras tendencijas, jos jaunų politikų atžvilgiu yra tik blogėjančios. Šiuo metu savivaldos politikų amžiaus vidurkis siekia 49,78 metų. Kai tuo tarpu, 1997 metais buvo 46,29. Per dešimt metų savivaldos politika paseno trejais su puse. Atsakymas peršasi tik vienas: mes renkame tuos pačius politikus. O kaipgi su atsinaujinimu? Keičiame įvaizdį į jaunatviškesnį naudodamiesi naujosiomis technologijomis, o natūraliai „jauno“ žmogaus politikoje nereikia.
Man (retorinis) klausimas belieka vienas: Kas kaltas – ar Tėvynės sąjunga neskatina jaunų žmonių imtis atsakomybės, ar konservatyvus balsuotojas nenori rinkti nematytų veidų?

Komentarai