Hansa šalių Finansų ministrų susitikimas

 

Šiomis dienomis Liuksemburge dalyvauju Euro grupės (EG) ir ECOFIN posėdžiuose. Čia didžiausias dėmesys skiriamas nacionalinių Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonės (angl. Recovery and Resilience facility – RRF) planų įgyvendinimui bei makroekonominei situacijai ir tendencijoms aptarti.

➡️ Šiame kontekste šiandien organizavome HANSA – ketverius metus gyvuojančio formato, jungiančio finansų ministrus iš Danijos, Estijos, Suomijos, Airijos, Latvijos, Lietuvos, Olandijos ir Švedijos – susitikimą.

➡️ Bendraminčių būryje susitikome pasikalbėti apie 3 esmines europinės darbotvarkės temas: pinigų plovimo ir terorizmo finansavimo prevenciją ir centro kūrimą (angl. Anti-Money Laundering – AML), Stabilumo ir augimo pakto taisyklių peržiūrą bei nacionalinių RRF planų įgyvendinimą.

✅ Palaikome Europos Komisijos kiek anksčiau pateiktą siūlymą dėl europinio lygmens AML sistemos stiprinimo, o HANSA ministrų formate iškėlėme aiškią ambiciją Lietuvai tapti Europos AML kompetencijų centru, kadangi turime sukaupę aktualią institucinę ir reguliacinę patirtį valdant rizikas Fintech srityje. Be sukauptos rizikų valdymo patirties regione išsiskiriame bendradarbiavimu su privačiu sektoriumi bei dėmesiu AML klausimams politinėje darbotvarkėje ir žinoma, talentingų specialistų pasiūla. Tai sudaro galimybes lygiaverčiai su kitomis ES valstybėmis pretenduoti į AML centro pozicijas.

✅ Tuo pačiu aiškiai palaikome siūlymą europiniu lygiu taikyti 10 000€ mokėjimų grynaisiais ribojimą bei progresyvų AML priemonių įgyvendinimą sparčiai augančiame kripto valiutų sektoriuje, kas leis lengviau atsekti transakcijas bei preventyviai užkirsti kelią galimoms pinigų plovimo rizikoms.

✅ Be AML klausimo, aptarėme Stabilumo ir augimo pakto (SAP) taisyklių peržiūra bei nacionalinių RRF planų tvirtinimo ir įgyvendinimo klausimus. Manau, kad šiuo metu, kai didžioji dalis nacionalinių RRF planų jau patvirtinta ir pradedama įgyvendinti, didžiausias dėmesys turėtų būti skiriamas skaidriam ES lėšų panaudojimui bei kiekvienos šalies nusimatytų tikslų pasiekimui.

✅ Kalbant apie SAP taisykles, laikomės pozicijos, jog reformuojant ES fiskalines taisykles svarbiausia užtikrinti viešųjų finansų tvarumą ilguoju laikotarpiu. Tuo pačiu turime galvoti apie būdus, kaip paskatinti produktyvias šalių investicijas, kurios sukurtų pagrindą sparčiam ekonomikos augimui.

Komentarai