Vizitas Varšuvoje

 

Šiandien dirbame iš Varšuvos – vyksta bendras Lietuvos ir Lenkijos Vyriausybių posėdis, siekiant įtvirtinti kaimyninių šalių bendradarbiavimą saugumo ir gynybos, vidaus reikalų, ekonomikos ir energetikos srityse.

➡️ Prieš pat istorinį posėdį susitikau su Lenkijos finansų ministru Tadeusz Kościński. Aptarėme mūsų ekonomines situacijas, mokestines iniciatyvas ir priemones šešėliui mažinti.

➡️ Su Lenkija turime daug bendrų taškų ES ekonominėje ir finansų darbotvarkėje. Sutarėme ir toliau bendradarbiauti tokiais visos ES mastu svarbiais klausimais kaip fiskalinių taisyklių peržiūra ar finansų sektoriaus vystymas ir kylančių rizikų valdymas. Be to, tiek Lietuva, tiek ir Lenkija turi aktualios patirties nacionaliniu lygiu kovojant su šešėliu ir mokesčių vengimu – tai dar viena sritis aktyviam dvišaliam dialoge.

➡️ Lietuva nuosekliai remia bendradarbiavimą PVM mokesčių srityje, taip pat iniciatyvas kovoti su mokesčių vengimu, sukčiavimu ir slėpimu. Ministrai sutaria, jog būtina dėti papildomas pastangas mažinant PVM atotrūkį, efektyviai keistis informacija ir geriau valdyti kylančias rizikas.

➡️ Su ministru T. Kościński sutarėme, jog svarbu rasti konsensusu grįstą sprendimą dėl tarptautinio pelno mokesčio. Lietuva drauge su kitomis 133 šalimis palaiko šio tarptautinio sutarimo pagrindinį siekį – kovoti su agresyviu mokesčių planavimu. Svarbu užtikrinti, kad taikymas ES būtų nuoseklus ir užtikrintų vienodas konkurencines sąlygas visoms šalims. Po laukiamo galutinio susitarimo tarptautiniu mastu, tikėkimės, jau artimiausiais mėnesiais, bus galima aiškiau įvertinti galimą poveikį nacionaliniams ir viso regiono pelno apmokestinimo modeliams.

➡️ Kalbant apie Stabilumo ir augimo pakto (SAP) taisyklių peržiūrą, sutarėme, jog fiskalinis tvarumas yra esminis ilgojo laikotarpio tikslas, nepamirštant paskatų augimui. Lietuva mato galimybę peržiūrėti esamų SAP lankstumo sąlygų tinkamumo kriterijus, sukuriant papildomas galimybes vykdyti produktyvias investicijas, kurios stiprintų šalių ekonomikų augimą ir didintų fiskalinį tvarumą. Tuo pačiu būtina nepamiršti investicijų ir į krašto apsaugą, kas yra tai itin svarbu mūsų regione.

➡️ Turėjome išties turiningą susitikimą su Lenkijos finansų ministru. Tikiuosi, jog tai tik pirmasis žingsnis stiprinant Lietuvos ir Lenkijos bendradarbiavimą.

Komentarai