Pokalbis Prezidentūroje apie mokestinius pasikeitimus

 

Šiandien pas Lietuvos Respublikos Prezidentą, drauge su Biudžeto ir finansų komiteto pirmininku bei Seimo frakcijų atstovais, susirinkome aptarti galimų pasikeitimų mokesčių sistemoje, tiek siekiant didesnio teisingumo, tiek ir žaliojo kurso tikslų.

➡️ Žvelgiant į įsipareigojimus, kuriuos turi prisiėmusi Vyriausybė ir visos Lietuvos politinės partijos (pvz. švietimo susitarimas, kuriame numatytas mokytojų atlyginimų kėlimas, ar siūlymas medikų atlyginimus didinti sparčiau nei auga ekonomika), natūralu, kad jiems įgyvendinti reikia papildomų pajamų šaltinių, todėl mokestiniai pakeitimai, kurie įsigaliotų nuo 2023 m. pradžios, galėtų tapti šių susitarimų išpildymo pagrindu.

➡️ Mūsų suburtos Mokesčių lengvatų peržiūros darbo grupės ekspertinė veikla eina į pabaigą – rugsėjo 27 d. turėsime šeštąją, paskutinę teminę diskusiją „Pajamų nelygybės mažinimas“, o spalio mėnesį – apibendrinę visų darbo grupės diskusijų rezultatus – pateiksime Seimui svarstyti visus pasiūlymus kompleksiškai.

➡️ Spalio mėnesį, Finansų ministerijai pateikus kompleksinį pasiūlymų paketą Seimui, parlamentarai turės apsispręsti ar rudens sesijoje, ar visgi pavasario sesijoje galėtų šie sprendimai būti priimti.

➡️ Dabar laukiantys artimiausi darbai – neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD) didinimas, kuris galėtų įsigalioti drauge su Minimalios mėnesinės algos (MMA) didinimu, t. y. nuo 2022 m. sausio 1 d. Tokiu būdu kitais metais pajamos iš darbo užmokesčio į rankas augtų sparčiau.

➡️ Kalbant apie kitus būsimus mokestinius pasiūlymus – jiems būtų taikomas sutarimas, kad nuo įstatymo priėmimo dienos pakeitimai įsigalioja ne anksčiau, kaip po šešių mėnesių, išlaikant mokesčių sistemos prognozuojamumą, stabilumą ir suteikiant galimybę tiek gyventojams, tiek ir verslui pasiruošti pokyčiams.

✅ Džiaugiuosi turiningu susitikimu su LR Prezidentu ir kolegomis Seimo nariais – laukia išties darbingas ruduo.

Komentarai