Lietuvos ambicija - tapti AML kompetencijų centru Europoje

 

Šiandien intensyvios darbotvarkės metu, tarp Euro grupės ir ECOFIN posėdžių, susitikau su eurokomisare finansų rinkų politikos klausimams Mairead McGuinness.

➡️ Kalbėjomės apie Lietuvos ambiciją tapti pinigų plovimo prevencijos (angl. AML) kompetencijų centru Europoje ir mūsų palaikymą Europos Komisijos pateiktam siūlymui dėl europinio lygmens kovos su pinigų plovimu ir terorizmo finansavimu (Anti-Money Laundering/Combating the Financing of Terrorism , AML/CFT) sistemos stiprinimo.

➡️ Manau, kad vieningų ES lygmens AML/CFT taisyklių sukūrimas ir įgyvendinimas yra sveikintinas ir svarbus žingsnis, leisiantis užtikrinti bendrą rizikos valdymo standartų įgyvendinimą. Šiuo atžvilgiu esminį vaidmenį vaidins naujai kuriama ES lygmens AML/CFT institucija, kuriai numatoma suteikti mandatą prižiūrėti rizikingiausius finansų sektoriaus dalyvius.

Lietuva tikrai galėtų būti tinkama lokacija naujai kuriamai ES lygmens institucijai, kurioje dirbtų apie 250 darbuotojų.

✅ Turint omenyje, kad Lietuvai pavyko tapti tarptautiniu „Fintech“ centru, dabar turime ambiciją tapti ir rizikų finansų sektoriuje, įskaitant ir pinigų plovimo rizikas, valdymo kompetencijų centru ES mastu. Turime sukaupę aktualią institucinę ir reguliacinę patirtį valdant rizikas šioje srityje – tiek bankiniame, tiek ir nebankiniame sektoriuose. Ši patirtis yra naudinga ir kuriant būsimą ES lygmens instituciją, kuriai keliami ambicingi tikslai.

✅ Jau dabar tarptautiniai vertinimai rodo, kad Lietuva yra tarp mažiausiai rizikingų jurisdikcijų pasaulyje pinigų plovimo rizikos atžvilgiu - esame 11 vietoje „Basel Institute on Governance AML Index“ reitinge.

✅ Turime stiprių, talentingų specialistų ratą su atitinkamomis kovos su pinigų plovimu ir terorizmo finansavimu kompetencijomis, iš dalies dėl išplėtoto „Fintech“ sektoriaus. Šis talentų resursas, kartu su platesne ekosistema, neabejotinai būtų svarbus sklandžiam naujosios institucijos funkcionavimui.

➡️ Sklandus, efektyvus ir vieningas visoje Europoje rizikų valdymas, tiek pinigų plovimo, tiek ir galimo terorizmo finansavimo, yra tai ko reikia sėkmingam finansinių paslaugų sektoriaus veikimui. Ir Lietuva gali prie to prisidėti 

Komentarai