Planas "Naujos kartos Lietuva" patvirtintas

 

Šiandien ES Ekonomikos ir finansų ministrų taryba patvirtino mūsų nacionalinį 2,225 mlrd. Eurų vertės RRF planą „Naujos kartos Lietuva“. Po šio sprendimo Lietuva ir Europos Komisija dar turės pasirašyti finansavimo susitarimą, kurio pagrindu mūsų šalį pasieks 13 proc. viso plano vertės sudarantis avansinis mokėjimas – 289 mln. eurų. Numatoma, jog pinigai Lietuvą pasieks vasaros pabaigoje-rudens pradžioje.

➡️ Vertinant ES Tarybos rekomendacijų įgyvendinimą, Lietuva patenka tarp jas išsamiausiai įgyvendinančių šalių ir gerokai išsiskiria iš bendro ES vidurkio – „Naujos kartos Lietuva“ plane atliepta 93 proc. ES tarybos rekomendacijų, kai įvertintų planų vidurkis siekia 65 proc. Tai reiškia, kad mūsų suplanuotos reformos ir investicijos yra išties ambicingos ir spręs įsisenėjusias šalies problemas, o kartu užtikrins sklandų perėjimą prie aukštesnės vertės ekonomikos.

➡️ Siekdami tolimesnio šalies augimo, nebegalime konkuruoti vien žemais darbo ir sąnaudų kaštais. Privalome būti bent vienu žingsniu priekyje skaitmenizacijos ir skaitmeninių įgūdžių plėtros srityje. Ne dujos ir ne nafta, o būtent išsilavinę ir prie besikeičiančios aplinkos prisitaikę žmonės yra Naujos kartos Lietuvos išskirtinumas ir didžiausias turtas.

➡️ Todėl džiaugiuosi, kad kol kas žvelgiant į EK įvertintus nacionalinius planus, Lietuva yra tarp lyderiaujančių šalių pagal skiriamą dėmesį skaitmenizacijai. „Naujos kartos Lietuva“ plane gerokai viršijamas minimalus 20 proc. lėšų reikalavimas – skaitmenizacijai skiriame iš viso 31,5 proc. lėšų.

✅ Šios finansinės priemonės išskirtinumas – jog apart avansinio mokėjimo, likusios numatytos lėšos Lietuvą pasieks etapais tik įgyvendinus susiplanuotus rodiklius. Tai užtikrins mūsų visų įsitraukimą ir atsakomybę už rodiklių pasiekimą.

✅ Su plano patvirtinimu žengtas svarbus žingsnis kuriant naujos kartos Lietuvą. Visgi, tai tik pradžia. Dabar prasidės esminė proceso dalis - sutartų darbų įgyvendinimas. Todėl turime dirbti ir dirbsime kaip viena didelė Lietuvos komanda

Komentarai