Dekonstruotas vadinamasis DNR planas

 

Šiandien Vyriausybė dekonstravo vadinamąjį "Ateities ekonomikos DNR planą". Nors pavadinimas PR'iškai buvo sugalvotas tobulai, bet su ekonomikos transformacija ryšys buvo silpnas.

Pirmiausia, pats sąrašo sudarymas buvo klaidinantis. Žmonės įsivaizdavo, kad šiuo pavidalu atsiranda papildomas finansavimo šaltinis. Netgi sakydavo, siūlome šį projektą finansuoti iš DNR plano. Lyg sąrašas būtų kokia papildoma pinigų skrynia.

➡️ Tuo tarpu buvęs DNR plano projektai buvo numatyti finansuoti iš 4 skirtingų finansavimo šaltinių: Buvusi ES 2014-2020 finansinė perspektyva, Valstybės biudžeto lėšos, būsimoji ES 2021-2027 finansinė perspektyva ir vadinamasis RRF (Ekonomikos atsigavimo ir atsparumo didinimo priemonė, finansuojama Europos Komisijos).

1️⃣ Taigi, panaikinus minėtą sąrašą, liūto dalis - tie projektai, kurie buvo numatyti finansuoti iš buvusios ES finansinės perspektyvos (4,1 mlrd Eur) - jau yra įgyvendinti arba yra baigiami įgyvendinti ir čia niekas nesikeičia.

2️⃣ Projektai, kurie buvo numatyti finansuoti iš Valstybės biudžeto ir dėl kurių sutartys jau yra pasirašytos - bus įtraukiami į ministerijų strateginius veiklos planus ir įgyvendinami bendra tvarka.

3️⃣ Projektai, kurie buvo numatyti finansuoti iš būsimosios ES finansinės perspektyvos ir dėl kurių jau yra pasirašytos sutartys - bus įgyvendinami pagal laikiną tvarką, kol bus patvirtinta bendra būsimosios ES finansinės perspektyvos projektų įgyvendinimo tvarka.

Projektai iš būsimosios ES 2021-2027 finansinės perspektyvos, dėl kurių dar nėra pasirašyta įgyvendinimo sutarčių, bus peržiūrimi ar atitinka XVIII-osios Vyriausybės programą.

4️⃣ Projektai, kurie buvo numatyti finansuoti iš RRF, bus peržiūrimi ar atitinka naujos Vyriausybės programą ir EK keliamus tikslus. Nes EK finansavimas skiriamas tik tuomet, kai projektai yra nukreipti strateginiams tikslams pasiekti, o ne į trinkeles, kaip dažnai pasitaikydavo iki šiol. Todėl labai svarbi ir projektų kokybė. Dabar vyksta prioritetų derinimas tarp ministerijų, vasario - kovo mėnesį prasidės derinimas ir su socialiniais partneriais. Turime istorinę galimybe pasinaudoti šiuo fondu užtikrinant taip reikalingus pokyčius: skaitmenizavime, žaliajame kurse, ekonomikos transformacijoje, įveikiant ilgalaikes socialines problemas. Negalime paleisti visko tiesiog savieigai.

➡️ Ir pabaigai, buvusių valdančiųjų raudos, kad atsisakome milijardų milijardų, kelia klausimą dėl jų pačių kompetencijos vertinti kas ir kaip yra finansuojama iš Europos Komisijos. Noriu užtikrinti, kad RRF išlaidų užskaitymas galimas iki 2026 metų, todėl jokių lėšų prarasti neįmanoma. Tiesiog privalome būti garantuoti, kad tos lėšos nukreiptos į strateginių valstybės tikslų pasiekimą, o ne vienadienius buvusios valdžios įgeidžius.

Komentarai