Susitikimas su LR Prezidentu

 

Džiaugiuosi, kad mūsų su Prezidentu tiek ilgojo, tiek ir artimiausio laikotarpio prioritetai šalies problemoms spręsti sutapo. Turime panašų požiūrį į optimalų perskirstymo lygį, mokesčių sistemos tobulinimą stabilumo ir teisingumo kryptimi, finansų politikos panaudojimą socialinės politikos klausimams spręsti ir finansų prieinamumo smulkiam ir vidutiniam verslui gerinimo svarbą.

Aptarėme šiandien mano baigtą rengti Vyriausybės programos finansų politikos dalį ir joje suformuluotus prioritetus bei uždavinius. Taip pat ir artimiausio laikotarpio pagrindinių darbų planą Covid-19 pasekmių mažinimo kontekste ir poreikį rasti lėšų socialiai jautriausių grupių gerovei užtikrinti. Darbai nestovi, pristačiau ir didžiąją dalį būsimos komandos narių, kurie drauge su manimi Finansų ministerijoje formuotų politinę komandą.

Drauge pokalbio dalį užėmė ir reputacijos klausimas. Manau, kad mano pareiga atsakyti į visuomenės keliamus klausimus ir už tai prisiimu pilną atsakomybę.

Dar prieš tampant Seimo nare, prieš septynetą metų, buvau sulaikyta vairuojant neblaivi. Niekada šio fakto neslėpiau, priskirtą bausmę atlikau. Išties, tai didžiausia mano gyvenimo klaida, labai gailiuosi ir atsiprašau visų kuriuos tuomet nuvyliau.

Manau, kad iš klaidų reikia mokytis ir jų nekartoti. Daug mąsčiau apie savo poelgį, dabar niekuomet taip nepasielgčiau.

Suprantu, kad tokio poelgio šešėlis lydės mane visą gyvenimą. Man buvo ir yra labai svarbu ne tik formaliai atlikti bausmę pagal įstatymą, bet taip pat savo tolimesniais darbais susigrąžinti žmonių pasitikėjimą.

Pastaraisiais metais stengiausi nuoširdžiai dirbti ir kurti naudą bendruomenei. Labai dėkoju visiems už suteiktą pasitikėjimą jau antruose Seimo rinkimuose.

Šiandien turiu galimybę priimti naujus iššūkius ir savo sukauptomis kompetencijomis prisidėti prie Lietuvos žmonių gerovės. Todėl noriu dar kartą prašyti atleidimo už praeities klaidą ir galimybės savo darbais pelnyti jūsų pasitikėjimą.

Būsimuose, kaip ir ligšioliniuose, darbuose išskirčiau šiuos prioritetus:

1. Pajamų ir galimybių nelygybės mažinimas, skiriant ypatingą dėmesį didžiausią skurdą patiriančioms grupėms: socialinės rizikos šeimų vaikams, vienišoms mamoms, vienišiems pensininkams.

2. Ekonomikos modelio transformacija pereinant prie didesnės pridėtinės vertės kūrimo, kas ilgalaikėje perspektyvoje užtikrins didesnius atlyginimus visiems žmonėms ir mažins emigraciją.

3. Mokesčių sistemos aiškumas, stabilumas, prognozuojamumas ir teisingumas. Kas ilguoju laikotarpiu leis verslui efektyviau ir ramiau planuoti investicijas, mažins paskatas vengti mokesčių ir mažins šešėlį.

4. Valstybės skolos augimo suvaldymas ilguoju laikotarpiu. Šiandien galima skolintis su mažomis ar neigiamomis palūkanomis, bet ilguoju laikotarpiu skolos aptarnavimo kaštai gali tapti ženklesni. Todėl situacijos stabilizavimas yra vienas iš pagrindinių iššūkių šioje kadencijoje.

Komentarai