2021 patobulinto biudžeto pateikimas

 

Šiandien Seime pristačiau patobulintą biudžeto projektą.

Jame, skirtingai nuo pirmtako, atsiranda išlaidos skirtos valdyti Covid-19 pandemiją.

1️⃣ Juk buvo akivaizdu, kad 2021 metais reikės pirkti vakcinas, užtikrinti vakcinavimo procesą, mokėti medikams priedus už pavojingą darbą.

2️⃣ Taip pat akivaizdu, kad apribojus veiklas dėl karantino, reikės mokėti išmokas už prastovas, ligos išmokas, paremti savarankiškai dirbančius.

3️⃣ Kaip buvo žinoma, jog reikės palaikyti apriboto verslo likvidumą per paramos verslui priemones ir mokesčių atidėjimus.

Su Covid-19 valdymu susijusiam paketui skirta 934 mln. eurų. Taip pat, 306 mln. skirti kitoms reikmėms, susijusioms pirmiausia su jau buvusios kadencijos metu priimtų įstatymų įgyvendinimu.

Baisiai smagus žanras buvo mėgstamas - priimti įstatymus dėl pensijų didinimo, bet nenumatyti tam pinigų biudžete.

➡️ Tada bepigu grožėtis 5 proc. siekiančiu biudžeto deficitu ir baisėtis dabar numatytu dydžiu - 7 proc. BVP.

➡️ Atseit biudžeto deficitas padidintas mechaniškai. Nežinau kaip Covid - 19 pandemijos suvaldymo išlaidas galima į biudžetą įrašyti kūrybiškiau. Bet šiaip tikiu, kad aritmetiką visi mokėmės vienodai ir 5+2 yra lygu 7.

➡️ Visgi, manau, kad šioje situacijoje padarėme didelį darbą užtiktikrindami viešųjų pinigų panaudojimo skaidrumą. Visas išlaidas matysime viešai patvirtintame biudžete ir Vyriausybės nutarimais skolinti milijardai leidžiami nebebus.

✅ Tikiu, kad papildomos išlaidos padės išsaugoti darbo vietas ir prisidės prie ekonomikos atsigavimo.

Komentarai