Neteisėtai atimtos mokslininkų pensijos turi būti nedelsiant atstatytos


Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narė Gintarė Skaistė kreipėsi į Seimo Pirmininką Viktorą Pranckietį, prašydama į šios sesijos darbų programą įtraukti įstatymo projektą dėl pensinio amžiaus mokslininkų pensijų perskaičiavimo.

Dar 2020 m. birželio 3 d. Konstitucinis Teismas prieštaraujančiomis Konstitucijai pripažino kai kurias Mokslininkų valstybinių pensijų laikinojo įstatymo nuostatas, kuriomis būdavo diskriminuojami pensinio amžiaus sulaukę mokslininkai. 

Dabar galiojančią Mokslininkų valstybinių pensijų laikinojo įstatymo nuostatą, kad į daktaro arba habilituoto daktaro stažą neįskaičiuojama mokslininko veikla, vykdoma po to, kai asmeniui sukanka 65 metai – KT pripažino kaip diskriminuojančią dėl amžiaus. 

Teismas taip pat pripažino, kad Konstitucijai prieštarauja dar viena įstatymo norma, kai valstybinė pensija yra neskiriama, arba nemokama, kol asmuo turi draudžiamųjų pajamų.

„Konstitucinis teismas, kaip diskriminuojančią dėl amžiaus, pripažino dabar galiojančio įstatymo nuostatą, kad mokslinio darbo stažas yra skaičiuojamas tik iki 65 metų amžiaus. Tačiau tikrai nėra jokio skirtumo kai žmogus tą patį darbą dirba ir po 65 metų amžiaus. Todėl šiandien kreipiausi į Seimo pirmininką prašydama kuo skubiau įtraukti šį įstatymo projektą į šios sesijos darbų programą, kad Seimas galėtų ištaisyti minėtus nesutapimus. Tam, kad būtų pasirengta mokslininkų pensijų perskaičiavimui jau nuo kitų metų pradžios, būtina šias pataisas priimti kuo skubiau“, – teigė G. Skaistė. 


Komentarai