Gintarė Skaistė, Laurynas Kasčiūnas. Prieš kraupią statistiką akla Vyriausybė


Jau ne kartą rašėme ir kalbėjome apie ilgalaikę struktūrinę vienišų pensinio amžiaus žmonių skurdo problemą. Teikėme savo siūlymus šiai problemai spręsti, kvietėme kartu diskutuoti, kreipėmės ir į Socialinės apsaugos ministrą, ir į Premjerą ragindami atkreipti dėmesį į šią problemą ir pagaliau imti vykdyti duotus pažadus. Tačiau atrodo, kad Vyriausybės atstovai negirdi nei mūsų, nei vienišų pensininkų.

Siekiant sužinoti koks konkrečiai yra vienišų senatvės pensininkų skurdo lygis kreipėmės į Statistikos departamentą. Jų paskaičiuoti duomenys šokiruoja. Skurdo rizikos lygis namų ūkiuose, kuriuos sudaro vieni gyvenantys senatvės pensininkai 2019 m. siekė net 63,8 proc. Tai reiškia, kad beveik du trečdaliai šalia mūsų gyvenančių vienišų senjorų kiekvieną dieną susiduria su dideliais finansiniais sunkumais!

Tačiau panašu, kad Vyriausybės nemato arba tiesiog nenori matyti bauginančios statistikos. 

Akivaizdu, kad galiojanti pensijų indeksavimo sistema nesugeba užtikrinti atlyginimų augimą atitinkančio visų senatvės pensijų augimo. Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija (EBPO) siūlo pagalvoti apie taisomąsias priemones, kurios padarytų sistemą taiklesne. Viena iš idėjų – mūsų siūloma tikslinė kasmėnesinė parama vienišiems pensininkams, kuri padėtų susidoroti su sąlyginai didesniais jiems tenkančiais būsto išlaikymo kaštais.

Jau anksčiau esame kreipęsi į Vyriausybę ir raginę spręsti šią ilgalaikę struktūrinę vienišų pensinio amžiaus žmonių skurdo problemą. Neprarandame kantrybės, kreipiamės dar kartą ir raginame milžiniškas su COVID-19 pandemijos pasekmėmis kovoti nukreiptas lėšas įveiklinti ir paskirstyti prasmingai. Dar kartą kviečiame Vyriausybę koncentruotis ne tik į vienkartines išmokas senatvės pensininkams, bet imtis realiai spręsti vienišų pensinio amžiaus žmonių skurdo problemą.

Matydami sunkią vienišų pensininkų buitį ir nematydami realių Vyriausybės veiksmų šiai problemai spręsti, dar praėjusių metų pabaigoje pasiūlėme sukurti vienišų asmenų paramos sistemą. Ja siūlėme nustatyti, kad visiems senatvės pensijos amžiaus sulaukusiems vienišiems asmenims būtų mokamos 0,3 šalpos pensijų bazės dydžio (42 eurų) vienišų asmenų pensijos, kurios būtų mokamos ne tik našliams, bet ir niekada nesusituokusiems ar išsiskyrusiems senatvės pensininkams. 

Mūsų siūlymas turi analogų ir kitose valstybėse. Daugumoje ES šalių našlių pensija buvusiam sutuoktiniui ar partneriui mokama net ir skyrybų atveju. Lietuviškasis modelis, kuomet našlių pensija mokama tik mirties santuokoje atveju, labiau būdingas sovietinę sistemą dar menančioms šalims.

 Kalbant apie paramą vieniems gyvenantiems pensininkams – įvairios valstybės sprendžia problemą skirtingai. Airijoje yra tiesiog mokama priemoka vieniems gyvenantiems pensininkams, Estijoje – skiriama vienkartinė metinė 115 eurų išmoka žemesnes nei vidutinė pensija gaunantiems vienišiems senjorams. Nyderlanduose – į vienišumą yra atsižvelgiama nustatant bazinės pensijos dydį, vienam gyvenančiam ji sudaro 70 proc. minimalaus atlyginimo. Švedijoje ir Jungtinėje Karalystėje nustatant asmeniui garantuotą mažiausią senatvės pensijos dydį irgi atsižvelgiama į tai, ar jis gyvena vienas.

Kaip matome, modelių yra įvairių. Vienas iš variantų buvo įrašytas ir Vyriausybės programoje, pagal kurią našlių pensijos turėjo būti pakeistos išmokomis vienišiems asmenims iki 2019 m. antrojo ketvirčio. 

Tačiau nepaisant savo pažadų, Vyriausybės posėdyje mūsų pasiūlytą įstatymo projektą buvo rekomenduota atmesti nepasiūlant jokios alternatyvos. Svarstymas tetruko 20 sekundžių.

Taigi dabar, matant bauginančius statistikos rodiklius ir vis netylant kalboms apie antrąją COVID-19 pandemijos bangą, kuri neabejotinai visų pirma palies vargingiausiai gyvenančius asmenis, dar kartą raginame Vyriausybę imtis konkrečių veiksmų sprendžiant vienišų pensinio amžiaus žmonių skurdo problemą. Kviečiame iš naujo diskutuoti dėl vienišų asmenų paramos sistemos sukūrimo ir nelaukti kol skurdo rizikos lygis tarp vienišų senatvės pensininkų dar labiau išaugs.

Spręskime ne tik stichines, bet ir sistemines problemas, Premjere.

Jei visgi atsisakote savo gražių žodžių, mes vienišų pensinio amžiaus asmenų paramos sistemos sukūrimą esame įtraukę į Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų rinkimų programą.


Komentarai