G. Skaistė: „Lietuvai gresiant didžiausiai biudžeto skylei ES, būtinas skubus biudžeto peržiūrėjimas“

Gintarė Skaistė, O.Posaškovos nuotr.
Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narė Gintarė Skaistė kreipiasi į Vyriausybę, prašydama skubiai peržiūrėti ir pateikti Seimui vertinti peržiūrėtą valstybės biudžetą.

Pagal ES šalių parengtose stabilumo programose pateikiamas prognozes, 2020 metais Lietuvos valdžios sektoriaus deficitas bus didžiausias Europos Sąjungoje ir sieks 11,4 proc.

„Žvelgiant į pastaruoju metu pateikiamas dosnias ekonominės politikos priemonių iniciatyvas ir menkstančias valstybės pajamas, darosi akivaizdus poreikis peržiūrėti biudžetą kompleksiškai. Todėl prisiimant bet kokius naujus pakeitimus būtina įvertinti tiek stojančios ekonomikos, tiek ir ją skatinančių priemonių bei valstybės prisiimtų ilgalaikių įsipareigojimų bendrą poveikį viešiesiems finansams“, - sakė TS-LKD frakcijos narė G. Skaistė.

Pasak parlamentarės, kalbant apie Prezidentūros registruotą gyventojų pajamų mokesčio laikino sumažinimo projektą, nerimą kelia ne tik 400 mln. eurų mažesnės šių metų biudžeto pajamos, bet ir pagrįstos abejonės, ar 2021 metais užteks politinės valios grįžti prie didesnio mokesčio tarifo. Taip pat, ar visi į biudžetą mokesčių pavidalu neatkeliavę pinigai grįš per išaugusį vartojimą. Siūloma, kad mažesnis mokesčių tarifas pusmetį galiotų iki 3 vidutinių darbo užmokesčių gaunantiems žmonėms. Tai daugiau nei 4  tūkst. eurų neatskaičius mokesčių. Anot G. Skaistės, tikėtina, kad tokius nemažus atlyginimus gaunančių žmonių papildomos pajamos bus nukreiptos į santaupas ir nebus išleistos karantino metu. 

„Analizuojant tiek Vyriausybės, tiek ir Prezidentūros pastarąsias vidaus paklausos skatinimo iniciatyvas, tenka pastebėti, jog tokios priemonės kaip helikopterio pinigai, yra paveikesnės didelėse, uždarose ekonomikose. Tuo tarpu mažose ir atvirose ekonomikose, tokiose kaip Lietuva, didesnį poveikį daro taiklesnės priemonės skirtos darbo vietoms išsaugoti ir paremti mažas pajamas gaunančius asmenis. Todėl ypatingą nerimą kelia tiek Vyriausybės, tiek ir Prezidentūros abejingumas nedovanotinai lėtam verslui skirtos paramos paskirstymui. Iki šios dienos iš  1,3 mlrd. eurų skirtų lėšų „Invega“ yra paskirsčiusi vos 5,75 proc. Būtent tai, ilguoju laikotarpiu, lems daugelio įmonių žlugimą, o su jomis ir išnyksiančias darbo vietas“, - teigė TS-LKD atstovė G. Skaistė.

Komentarai