Elektroninė registracija į darželius ir mokyklas nuo 2022 metų

Trečiadienį LR Vyriausybės posėdyje pritarta Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narės Gintarės Skaistės ir Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininko Eugenijaus Jovaišos siūlymui priėmimą į ikimokyklinio, priešmokyklinio ir bendrojo ugdymo įstaigas organizuoti per centralizuotą prašymų priėmimo ir gyventojų informavimo informacinę sistemą.

„Bendra visos Lietuvos informacinė sistema leis aiškiau nustatyti ugdymo vietų poreikį, padidins skaidrumą, padės efektyviau planuoti mokymo įstaigų tinklą. Iki šiol elektronine registracija naudojosi vos pusė Lietuvos savivaldybių, tačiau jų sistemos nebuvo susietos, tai apsunkindavo duomenų analizę ir palyginamumą. Taip pat, liūdnai atrodo XXI amžiuje rajoniniuose darželiuose vis dar naudojamos popierinės registracijos knygos, kai tas pats vaikas gali būti įrašytas į penkias eiles ir niekas nežino kiek vietų darželiuose išties reikia“ – kalbėjo Seimo narė Gintarė Skaistė.

Vyriausybės nutarime pritariama, kad prašymų dėl priėmimo į valstybines ir savivaldybių mokyklas, vykdančias ikimokyklinio, priešmokyklinio, pradinio, pagrindinio, vidurinio ugdymo programas, pateikimas, mokinių eilės sudarymas, priimtų mokinių sąrašų patvirtinimas, informacijos apie priėmimą į mokyklą pateikimas, kvietimas pasirašyti mokymo sutartį ir jos pasirašymas, mokinių duomenų tvarkymas nuo 2022 metų būtų vykdomi centralizuotai, švietimo, mokslo ir sporto ministro nustatyta tvarka.

„Elektroninė centralizuota priėmimo sistema leis aiškiau nustatyti ugdymo vietų poreikį, nes kai kurios savivaldybės vengdamos tėvų spaudimo yra linkusios tuos duomenis nutylėti. Pavyzdžiui, 2017 metais Vilniaus rajono teritorijoje įsikūrusios ikimokyklinio ugdymo įstaigos buvo gavusios 974 priėmimo prašymus, kurių negalėjo patenkinti. 114 prašymų buvo ugdymui lenkų kalba, o 860 – lietuvių. Tačiau savivaldybė teigia, kad realus poreikis nėra toks, nes tie patys vaikai pateikia prašymus į kelis darželius. Todėl elektroninė registracija užtikrins, kad realus poreikis būtų aiškus tiek savivaldybės atstovams, tiek ir laukiančioms šeimoms“, – kalbėjo G. Skaistė.

Įstatymo projektas toliau bus svarstomas Seime, planuojamas priėmimas – Pavasario sesijoje. 

Komentarai