Komitetas atmetė siūlymą netaikyti Sodros įmokų „grindų“ nevyriausybininkams

Trečiadienį Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas po ilgų svarstymų nepritarė siūlymui, kad Sodros įmokų „grindys“ būtų netaikomos nevyriausybinių organizacijų darbuotojams. Tai numatančiai įstatymo pataisai, kurią buvo įregistravusi Seimo Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narė Gintarė Skaistė, Seimas po pateikimo buvo pritaręs dar praeitų metų kovo mėnesį. 

Neigiamas komiteto sprendimas dar turės būti patvirtintas Seimo posėdyje, tačiau jau šiandien nevyriausybinės organizacijos teigia nusivylusios tokia įvykių eiga.

„Naujoji tvarka tiesiog pražūtinga vaikų dienos centrams, socialinėms ir kitoms nevyriausybinėms organizacijoms. Žmonės jose dažnai dirba ne visą darbo dieną, jų finansavimas itin nereguliarus. Tad papildoma mokestinė našta tik dar labiau silpnina Lietuvos nevyriausybinį sektorių. Nepritarus Sodros įmokų „grindų“ taikymo išimčiai nevyriausybinių organizacijų darbuotojams, jie yra išstumiami į užribį. Apgailestauju, kad Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas neatsižvelgė į gausius darbą prarandančių nevyriausybinių organizacijų darbuotojų prašymus.“ – teigė G. Skaistė.

Primename, jog nuo 2018 m. sausio 1 d. įsigaliojusioje Valstybinio socialinio draudimo įstatymo redakcijoje numatytos „Sodros“ įmokų „grindys“. Tai yra, kad draudėjo mokamos valstybinio socialinio draudimo įmokos už darbuotojus, dirbančius pagal darbo sutartis ne visą darbo laiką, skaičiuojamos ir mokamos nuo nustatyto darbo užmokesčio, bet ne mažesnio kaip minimalioji mėnesinė alga (MMA). Toks įsigaliojęs įstatymas nevyriausybinėms organizacijoms užkrovė papildomą mokestinę naštą, kuriai projektinį finansavimą gaunančios organizacijos neturi jokių šaltinių.

Komentarai