Valstybės biudžete numatoma 10 proc. didinti darželių auklėtojų atlyginimus

Ketvirtadienį Seimas planuoja svarstyti patikslintą Valstybės biudžetą, kuriame Vyriausybė naujai siūlo 10 proc. padidinti darbo užmokestį priešmokyklinio ir ikimokyklinio ugdymo pedagogams. Toks pakeitimas numatytas atsižvelgiant į Seimo Tėvynės Sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narės Gintarės Skaistės Seime registruotą siūlymą didinti finansavimą šiai sričiai. 


Seimo narė G.Skaistė
„Atsižvelgiant į pastaruoju metu pristatytas Valstybinio audito ataskaitos ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) atlikto patikrinimo išvadas, reikėjo daryti neatidėliotinus sprendimus. Vaikų darželiai daug kur perpildyti, dalyje įstaigų dirba netinkamą išsilavinimą turintys pedagogai, to priežastis: itin maži ir nekonkurencingi ikimokyklinio ugdymo auklėtojų ir jų padėjėjų atlyginimai. Todėl džiaugiuosi, kad Vyriausybė pagaliau atsižvelgė į mano pataisas ir nusprendė bent 10 proc. didinti darželių darbuotojų atlyginimus.“- teigė Seimo TS-LKD frakcijos narė Gintarė Skaistė.

Šiuo metu vidutinis auklėtojų atlyginimas yra daugiau nei 26 proc. mažesnis nei vidutinis šalies darbo užmokestis, o auklėtojų padėjėjų – net 52 proc. mažesnis. Valstybės kontrolės duomenimis, lyginant su bendrojo ugdymo pedagogais, ikimokyklinio ugdymo pedagogai gauna 36 proc. mažesnius atlyginimus. Dėl šios priežasties darželiai susiduria su opia problema ieškant auklėtojų ir jų padėjėjų. Vien Vilniuje trūkumas siekia apie 250 pedagogų.

Dėl mažo darbo užmokesčio savivaldybėms sunku užtikrinti deramą kvalifikuotų ikimokyklinio ugdymo pedagogų kiekį. Pasak NVSC atstovų, pasitaikė atvejų, kai darželyje su vaikais dirba asmenys, visiškai neturintys pedagoginio išsilavinimo, t. y. manikiūro specialistai, logistikos ar teisės mokslus baigę asmenys.

2017 m. lapkričio mėnesį pasirašytoje kolektyvinėje sutartyje buvo numatyta iki 2020 metų ikimokyklinio ugdymo pedagogų algas prilyginti bendrojo ugdymo mokyklų mokytojų darbo užmokesčiui. ŠMM duomenimis, šiam tikslui papildomai valstybės biudžete reikėtų numatyti apie 52,5 mln. eurų.

Komentarai