Kreiptasi į finansų ministrą dėl kritinės padėties Muitinėje

Viešojoje erdvėje pateikiama informacija, kad šiuo metu Lietuvos muitinėje yra beveik 240 laisvų darbo vietų, didžioji dalis – ne administracijoje, o postuose. Tačiau pagal naujausius Muitinės vidinėje sistemoje pateikiamus darbuotojų motyvavimo planus, ne tik neieškoma kaip užpildyti tuščius etatus, bet ir planuojama atleisti dar iki 115 postų pareigūnų. Dėl susiklosčiusios situacijos Muitinėje Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narė Gintarė Skaistė kreipėsi į finansų ministrą Vilių Šapoką. 

„Neramina planuojami pokyčiai Lietuvos muitinėje. Jau dabar postuose trūksta pareigūnų numatytoms funkcijoms vykdyti. Niekas nenori dirbti sistemoje dėl per menko atlygio, itin aukštų reikalavimų ir prastų darbo sąlygų. Tačiau vietoj to, kad Muitinės vadovybė spręstų nepakankamo finansavimo klausimą, planuose mato esamų postų pareigūnų atleidimus“, – kalbėjo G. Skaistė.

 Pagal pastarąjį mėnesį vidinėje tarnybos sistemoje pateiktą Muitinės administracijos pareigūnų motyvavimo projektą, visiems administracijos pareigūnams kategorijos būtų didinamos iki maksimalios teisės aktuose numatytos ribos, o jei turima kvalifikacinė kategorija yra aukščiausia leistina – būtų išmokamas pareiginės algos dydžio vienkartinis priedas. 

Tuo tarpu Muitinės postų pareigūnų motyvavimo projektas nėra pateiktas, nors būtent jų trūkumas kelia didžiausią susirūpinimą. Pateiktuose planuose matomas tik jų skaičiaus mažinimas, atleidžiant iki 115 pareigūnų.

„Kyla klausimas, kaip Muitinė sugebės įgyvendinti savo uždavinius dar labiau mažindama postuose dirbančių pareigūnų skaičių, jei ir šiuo metu yra jaučiamas jų trūkumas. Todėl šiandien kreipiausi į Finansų ministrą, prašydama pateikti informaciją, kokių konkrečių veiksmų ir kada bus imtasi, siekiant užtikrinti deramą Muitinės postų pareigūnų darbo užmokestį ir tinkamas darbo sąlygas“, – teigė G. Skaistė. 

Pastaruoju metu žiniasklaidoje nagrinėti atvejai, kuomet tuščių etatų postuose sąskaita Muitinės administracijos darbuotojams buvo mokami abejotini priedai. Taip pat keltos abejonės ir dėl išpūsto Muitinės administracijos darbuotojų skaičiaus.

Komentarai