„Sodros“ įmokų „grindys“ daliai darbuotojų buvo pražūtingos

Nuo šių metų įsigaliojusioje Valstybinio socialinio draudimo įstatymo redakcijoje numatytos „Sodros“ įmokų „grindys“, tai yra, kad draudėjo mokamos valstybinio socialinio draudimo įmokos už darbuotojus, dirbančius pagal darbo sutartis ne visą darbo laiką, skaičiuojamos ir mokamos nuo nustatyto darbo užmokesčio, bet ne mažesnio kaip minimalioji mėnesinė alga (MMA).
„Stebint įstatymo įgyvendinimą, nerimą kelia atleistų žmonių skaičiai. Iš tų asmenų, kurie 2017 metų sausį uždirbo mažiau nei minimalų atlyginimą, atleisti 22 proc. arba 39 tūkstančiai. Iš jų 14 tūkst. per gruodžio ir sausio mėnesius, įsigaliojant naujam įstatymui“, – teigė Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narė Gintarė Skaistė. 
Iš dabar uždirbančių mažiau nei MMA, 44 proc. asmenų Sodros įmokų "grindys" netaikomos dėl įstatyme numatytų išimčių. Realiai didesnes įmokas sumokėjo vos 29 proc. mažiau nei minimalų atlygį gaunančių darbuotojų.
Vienas iš kitų neigiamų įgyvendinimo aspektų, atsiradusi manipuliavimo galimybė, kadangi įstatyme numatyta išimtis pas kelis darbdavius dirbantiems asmenims. 2017 metų sausio mėnesį tarp 174 tūkst. uždirbančių mažiau nei MMA, 7 proc. arba 12,5 tūkst. asmenų dirbo pas kelis darbdavius, bet bendrai vis tiek uždirbo mažiau nei MMA. Tačiau tokiems asmenims, Sodros įmokų „grindys“ taikomos nėra. 
„Sodros įmokų „grindys“ šiandien taikomos 73 tūkst. asmenų, iš jų per du mėnesius buvo atleistas kas penktas. Naujoji tvarką tiesiog pražūtinga žmonėms, kurie dėl asmeninių aplinkybių negali dirbti visą darbo dieną. Taip išstumiami į užribį neįgalius šeimos narius prižiūrintys artimieji, ne pelno siekiančių organizacijų darbuotojai“, – kalbėjo G. Skaistė.

Komentarai