Eižėjančios Sodros įmokų „grindys“

Metus pradėjome naujai įsigaliojusia Valstybinio socialinio draudimo įstatymo redakcija – „grindimis“, kuri skelbia, kad draudėjo mokamos valstybinio socialinio draudimo įmokos už darbuotojus, dirbančius pagal darbo sutartis ne visą darbo laiką, skaičiuojamos ir mokamos nuo nustatyto darbo užmokesčio, bet ne mažesnio kaip minimalioji mėnesinė alga (MMA). 

Siekiamas, bet nepasiekiamas rezultatas

Praėjus keliems mėnesiams nuo įsigaliojimo, galime daryti pirmąsias išvadas. Sodra atliko namų darbus, suskaičiavo atleistus žmones, kai kam išaugusias algas, sąžiningai didesnes įmokas mokančius darbdavius bei įstatyme numatytų išimčių dydį ir pateikė savo išvadą – „pirmo mėnesio rezultatas užtikrintai teigiamas”. Tačiau, kaip sakoma, nėra didesnio melo už statistiką. Ypač kai žiūri į ją taip kūrybiškai kaip tai daro Sodra, pateikdama duomenis, kad dėl naujojo įstatymo per gruodį ir sausį buvo atleisti 3,3 tūkst. darbuotojų. Ar tikrai taip yra?

Stebint įstatymo įgyvendinimą, man visgi kelia nerimą atleistų žmonių skaičiai. Per praėjusius metus buvo aktyviai diskutuojama apie naująjį įstatymą ir darbdaviai žinojo apie naujas mokestines prievoles, kurios jų laukia nuo naujų metų. Taigi nestebina, kad iš tų asmenų, kurie uždirba mažiau nei minimalų atlyginimą, vien tik per gruodžio ir sausio mėnesius atleista 14 tūkst. darbuotojų. Įdomu tai, kad net 7,7 tūkst. iš jų būtų taikomos Sodros įmokų "grindys". Kai realiai visoje Lietuvoje yra 73 tūkst. žmonių, kuriuos liestų didesni mokesčiai. Taigi atleistas kas dešimtas toks darbuotojas. 

Galima manipuliuoti statistika, lyginti su kitais mėnesiais ir pateikti tik skirtumą tarp ankstesnių metų to paties laikotarpio, kaip šiandien sėkmingai daro Sodra, suskaičiuodama tik 3,3 tūkst. atleistųjų. Visgi, ši institucija turi pripažinti, kad visų 7,7 tūkst. žmonių atleidimas labai glaudžiai sietinas su taip Ministro Pirmininko liaupsinamomis Sodros įmokų „grindimis“. 

Įstatymas moko apeiti įstatymus

Skaičiai kalba patys už save, pavyzdžiui iš dabar uždirbančių mažiau nei MMA, 44 proc. asmenų Sodros įmokų "grindys" netaikomos dėl įstatyme numatytų išimčių. Realiai didesnes įmokas sumokėjo vos 29 proc. darbuotojų, kurių užmokestis yra mažesnis nei minimalus mėnesinis atlyginimas. Išvada paprasta – įstatymas kiauras kaip rėtis, o per skyles pralenda tikrasis šešėlis, kurį tikėtasi sugauti.


Naujuoju įstatymu įgalinom, tiek darbdavius, tiek darbuotojus manipuliuoti ir ieškoti, kaip „peršokti Sodros grindis“. Įstatyme numatyta išimtis pas kelis darbdavius dirbantiems asmenims. 2017 metų sausio mėnesį tarp 174 tūkst. uždirbančių mažiau nei MMA, 7 proc. arba 12,5 tūkst. asmenų dirbo pas kelis darbdavius, bet bendrai vis tiek uždirbo mažiau nei MMA. Tačiau tokiems asmenims, Sodros įmokų „grindys“ taikomos nėra. Kur logika? Taip tik skatinam gudrauti ir ieškoti būdų apeiti įstatymą. 

Skirtingos gyvenimo aplinkybės verčia rinktis kiek laiko dirbti

Sodros įmokų „grindys“ šiandien taikomos 73 tūkst. asmenų, iš jų per du mėnesius buvo atleisti 7,7 tūkstančio. Naujoji tvarka tiesiog pražūtinga žmonėms, kurie dėl asmeninių aplinkybių negali dirbti visą darbo dieną. Taip išstumiami į užribį neįgalius šeimos narius prižiūrintys artimieji, ne pelno siekiančių organizacijų darbuotojai.

Nustatytų Sodros įmokų „grindų“ tikslas buvo mažinti šešėlinį darbo užmokestį verslo įmonėse ir užtikrinti didesnes socialines garantijas. Visgi, pelno nesiekiančių organizacijų sektoriuje dažnai mokama mažesnė nei minimali alga ne dėl slepiamų mokesčių, bet dėl savanoriško darbo principo ir nereguliaraus finansavimo. Didelei daliai pelno nesiekiančių organizacijų priimti pakeitimai tapo nepakeliama našta. Pvz. vaikų dienos centrams dažnai net ir valstybės finansavimas skiriamas nepilnam etatui išlaikyti. Todėl naujai įsigaliojusios Sodros įmokų „grindys“ šioms organizacijoms sukūrė naują mokėjimų prievolę, kuriai padengti lėšų tiesiog nėra ir nebus.

Taip pat, reikia įvertinti, kad dalis asmenų dirba ne pilną darbo dieną ne dėl nenoro dirbti ar noro slėpti mokesčius, tačiau dėl to, kad augina neįgalius vaikus, kuriems reikalinga nuolatinė priežiūra. Įvedus Sodros įmokų „grindis“ visiems ne pilną darbo dieną dirbantiems asmenims, iškyla grėsmė, kad darbdavys juos atleis, pasirinkdamas pilnu etatu galinčius dirbti asmenis.

Esu įregistravusi įstatymo pataisą, kad Sodros įmokų „grindys“ būtų netaikomos bent jau šioms visuomenės grupėms. Šiandien man buvo pažadėta kitą savaitę klausimą svarstyti Seimo posėdyje. Tikiuosi, jam bus pritarta ir bent dalis asmenų išsaugos darbą.

Komentarai