Šv. Mato gimnazijos naikinimas kuria blogą precedentą katalikiškų mokyklų situacijoje

Susitikimas Seime dėl katalikiškų mokyklų, Dž. Barysaitės nuotr.
Šiandien apturėjome vaisingą diskusiją apie katalikiškų mokyklų perspektyvas Seime. Aptarėme ir katalikiškos Šv. Mato gimnazijos situaciją, kuomet Kauno savivaldybei vienašališkai atsisakant pratęsti patalpų panaudos sutartį, mokykla tiesiog privalės nutraukti veiklą.

Susitikime dalyvavęs Švietimo ir mokslo ministerijos viceministras Gražvydas Kazakevičius informavo, kad tokiam sprendimui nepritaria ir ŠMM. Jo teigimu, tai būtų pirmas toks atvejis Lietuvoje, kai mokyklos veikla nutraukiama dėl menamai netinkamų mokymosi rezultatų. Todėl jo nuomone, kitas žingsnis būtų kreiptis į Vyriausybės atstovę Kauno apskrityje, kad būtų užtikrintos gimnazijos bendruomenės teisės ir stabdomas neteisėtu būdu vykdomas sprendimas.

Tuo tarpu Nacionalinės katalikiškų mokyklų asociacijos atstovai nuogastavo, jog Kauno savivaldybei vienašališkai priėmus tokį rezonansinį sprendimą, būtų sukurtas labai negeras precedentas. Tuomet pakimba ore visų katalikiškų mokyklų veiklos tęstinumas ir investicijos į jų aplinką. 

Posėdyje dalyvavę gimnazijoje besimokančių vaikų tėvai, mokyklos direktorius, tarybos pirmininkė ir steigėjo atstovas buvo sunerimę dėl nenoro išgirsti mokyklos bendruomenės norą išlikti Šv.Mato gimnazijai su jos vertybių sistema.

Tad sutarta visų, kurie norės prisidėti kauniečių Seimo narių vardu kreiptis į Vyriausybės atstovę Kauno apskrityje, kad būtų apgintas viešas interesas ir vykdomi visi švietimą reglamentuojantys teisės aktai.


Sprendimą dėl mokyklos likimo Kauno savivaldybė planuoja priimti jau antradienį. Tačiau jų atstovai sudalyvauti šiame susitikime laiko eilinį kartą nerado.

Komentarai