Vyriausybės prioritetas - konkurencingi maži atlyginimai?

Lietuvos ekonomikos konferencija, organizatorių nuotr.
Šiandien vykusioje žurnalo "Valstybė" organizuotoje "Lietuvos ekonomikos konferencijoje" buvo pristatyta nemažai labai įdomių prognozių, diskusinių temų. Visgi, kalbant apie politikos vertinimą, įstrigo Nordea vyriausiojo ekonomisto Žygimanto Maurico pastebėjimas apie nevykstančius pokyčius politikoje ir gyventojų atlaidumą pažadų nevykdantiems politikams.

Jis papasakojo, kaip dalyvavo prieš trejetą metų konferencijoje Estijoje kur pristatė Europos Komisijos ataskaitą siūlančią Lietuvai pertvarkyti tam tikras sritis. Šiandien pažiūrėjus naują EK ataskaitą matome tas pačias tobulintinas sritis. Taigi, kas pasikeitė? Struktūriniai pokyčiai neįvyko, tiesiog praradome kelis metus. Tuo tarpu mūsų kaimynai latviai ir estai EK rekomendacijas išgirdo ir atsižvelgė. Šiandien pas juos vidutinis atlyginimas ženkliai didesnis nei Lietuvoje.

Tačiau ir čia sugebėjo nustebinti konferencijoje dalyvavęs finansų ministras Rimantas Šadžius. Jo nuomone, čia galime pasidžiaugti, kad esame atlyginimų srityje labiau konkurencingi nei mūsų kaimynai. Tuomet man kyla retorinis klausimas: ar mūsų tikslas yra amžinai būti konkurencingais mažais atlyginimais, ar visgi užtikrinti gyventojams didesnes vidutines pajamas?

Komentarai