Gintarė Skaistė: Kaune jaunimui – puikios perspektyvos

Dažnai Kaunas minimas kaip akademinis miestas, turintis ilgametes inžinierines tradicijas. Kaip tik jauni ir ambicingi studentai, kurie yra baigę technologines specialybes ir moka keletą užsienio kalbų, yra didžiausi augančio verslo taikiniai. Apie kauniečiams atsiveriančias perspektyvas pasakoja Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos miesto taryboje seniūnė Gintarė Skaistė.

Šiuo metu rengiate disertaciją apie rizikos kapitalo investicijų plėtrą Europoje. Kokios pagrindinės priežastys skatina tokių lėšų pritraukimą? Kaip jas būtų galima pritraukti į Kauną?

Atlikus situacijos Europoje tyrimą, akivaizdu, kad beveik pusė visų rizikos kapitalo investicijų nukreipiamos išskirtinai į aukštąsias technologijas, todėl jų vystymas turi tapti mūsų prioritetu. Matome sėkmingą koncentruotai įsikūrusių technologinių įmonių plėtrą užsienio šalyse, pvz. Silicio slėnis JAV ar projektai Berlyne. Manau, Kaunas turi visas prielaidas tapti Baltijos šalių regiono aukštųjų technologijų centru. Turime du naujus integruotus mokslo, studijų ir verslo slėnius, puikius universitetus, daug jaunų kvalifikuotų specialistų, patogią geografinę padėtį. Investicijoms pritraukti tai yra reikšmingi argumentai.

Centrinės ir Rytų Europos regiono paslaugų centų apdovanojimuose Kaunas pripažintas palankiausiu kylančiu miestu verslo paslaugų centrams regione. Kaip tai keičia miesto veidą?

Išties, investicijų pritraukimui svarbios ne tik geros pirminės sąlygos, tačiau ir nuoseklus darbas su investuotojais bei tinkamo miesto įvaizdžio formavimas. Iki šiol nuosekliai dirbant su „Investuok Lietuvoje“, pavyko pritraukti tokias įmones, kaip KTU Technologinio verslo inkubatoriuje įsikūrusi JAV debesų kompiuterijos programinės įrangos ir paslaugų kompanija „Virtustream“, JAV sveikatos apsaugos technologijų ir paslaugų kompanija „Intermedix“, norvegų elektronikos bendrovė „Jotron“, „Žalgirio“ arenoje apsistojusi britų IT paslaugų įmonė „Callcredit“ ir kitos.  Šios įmonės ne tik sukūrė naujas gerai apmokamas darbo vietas, tačiau nuosekliai kalba apie plėtrą, priimant dirbti dar daugiau mūsų mieste gyvenančių specialistų.

Kalbate apie miesto įvaizdžio įtaką investuotojų pasirinkimui darbo vietas kurti būtent Kaune. Kaip formuojamas miesto veidas?

Įvaizdis formuojamas ne tik patraukliai pateikiant miesto privalumus steigiant verslą, tačiau ir tokiomis detalėmis, kaip sparčiausias internetas Europoje ar nemokamas bevielis tinklas pagrindinėse miesto erdvėse. Šiandien, siekiant išlaikyti aukštos kvalifikacijos darbuotojus, svarbu ne tik pasiūlyti geras darbo sąlygas, bet ir tinkamą gyvenimo aplinką, todėl džiaugiamės atgaivintu ir šurmuliuojančiu Kauno senamiesčiu, kuriame vakarais pilna jaunų žmonių. Savo ruožtu, „Žalgirio“ arena užtikrina kokybišką laisvalaikį stebint puikius sporto renginius ar pasaulinio garso žvaigždžių koncertus.

Žinome, kad jaunos inovatyvios, technologinės įmonės taip pat geba pritraukti didžiules lėšas, sukurdamos aukštos pridėtinės vertės darbo vietas. Kuo miesto savivaldybė padeda kuriant šioms įmonėms palankią aplinką?

Savivaldybė kartu su partneriais yra įkūrusi mokslo ir technologijų parką „Technopolis“, kuriame šiuo metu dirba per 60 jaunų specialistų. Taip pat esame patvirtinę inovatyvaus verslo rėmimo programą „Kauno startuoliai“, kurios pagalba paramą gali gauti jaunos, inovatyvios įmonės. Pastaraisiais metais sulaukėme itin perspektyvių paraiškų. Tarp jų ir tokios idėjos, kaip ligonius apverčianti lova, apsauganti nuo pragulų, ar mažosios architektūros objektų spausdinimas 3D spausdintuvu, sukūrus naujos kartos greitai stingstantį betoną. Tikiu, kad savivaldybės parama padės idėjų autoriams sukurti prototipus, kurie pagelbės prašant finansavimo masinės gamybos pradžiai iš didžiųjų rizikos kapitalo fondų.

Atsižvelgiant į turimas patirtis, kurioje srityje reikalingas didžiausias proveržis?

Aukštųjų technologijų vystymas ir nuoseklus įvaizdžio formavimas turi tapti kertine miesto strategijos dalimi. Nors pati savivaldybė nekuria nei verslo, nei mokslo, tačiau tinkamų sąlygų bendradarbiavimui užtikrinimas yra mūsų pagrindinis uždavinys. Turime gerų bendradarbiavimo pavyzdžių, kaip „Virstustream“ ar „Intermedix“ investuojantys į bendrus tyrimus su Kauno technologijos universitetu. Manau, miesto vadovybė turėtų tapti tarpininku tarp verslo ir mokslo, siekiant, kad tokie atvejai taptų kasdienybe, o Kauno jaunimui visos galimybės būtų atviros.

Komentarai