Filmo „Partizano žmona“ pristatymas Kaune

Gruodžio 20 dienos vakarą TS-LKD Kauno skyrių sueiga pakvietė kauniečius į „Romuvos“ kino teatre vykusį dokumentinio filmo apie legendinio partizanų vado Juozo Lukšos Daumanto žmoną Nijolę „Partizano žmona“ pristatymą.
„Šis filmas atskleidžia kartais nematomą pokario laikotarpio pusę. Juk partizanai eidami kovoti dėl savo Tėvynės aukodavo ne tik savo sveikatą ar gyvybę, bet ir namuose paliekamas šeimas, mylimus žmones. Reikėjo labai didelio tikėjimo ir pasiaukojimo, kad nepaisant visko suprastum, jog tave veda aukštesnis bei svarbesnis tikslas – laisva šalis laisviems žmonėms“- pristatydama filmą kalbėjo renginio iniciatorė, Kauno miesto tarybos narė Gintarė Skaistė.
 Susitikime su kauniečiais dalyvavęs režisierius Vytautas V. Landsbergis pasakojo apie filmo idėjos atsiradimo aplinkybes. Kuomet, sukūrus pirmą filmą apie Juozą Lukšą–Daumantą, norėjosi pristatyti visuomenei ir kitą partizanų vado pusę – jo laiškus mylimai žmonai Nijolei. „Daumantas, vesdamas prieš pat kelionę namo, žengė žingsnį, kuris daug kam galėjo pasirodyti beprasmišku. Juk žinojo, kad reikės grįžti į Lietuvą, o galbūt ir žūti. Tačiau meilė visgi buvo jam padėjęs jausmas, skatinęs dar labiau aukotis dėl Tėvynės“ – sakė režisierius, vėliau atlikęs keletą filme skambančių dainų. 
Susirinkusiems ekrane buvo atskleidžiama romantiška Nijolės Bražėnaitės-Paronetto ir Juozo Lukšos-Daumanto meilės istorija. 1948 metais Nijolė Paryžiuje susipažino su Juozu, o 1950 m. jie susituokė. Deja, po mėnesio jie buvo priversti išsiskirti visam laikui. J. Lukša-Daumantas, Lietuvos partizanų vadas, žuvo 1951 m. rugsėjį. 1953 m. į JAV gyventi išvykusi Nijolė iki pat 1957 m. nežinojo apie vyro žūtį. 
„Noriu padėkoti Vytautui V. Landsbergiui už nuolatinį ir nenuilstamą darbą išsaugant partizaninio laikotarpio istoriją, fiksuojant ją kino filmuose. Manau, kad juose atskleidžiamos vertybės šiuolaikinėje visuomenėje yra ypatingai svarbios. Tik žinodami ir vertindami savo praeitį turėsime tvirtą pagrindą kurti prasmingą ateitį“ – renginio pabaigoje kalbėjo miesto meras Andrius Kupčinskas. Tuo tarpu režisierius pasidalino mintimis jau apie kitus projektus, laukiančius naujus iššūkius ir darbus.

Komentarai