Kauno fortai: būti ar išnykti?

Reikia paminėti, kad Kaunas vienintelis miestas Lietuvoje turintis fortifikacinę sistemą. Ir šiaip - Kaunas militariškiausias miestas mūsų šalyje. Vien tai jam suteikia nemažai išskirtinumo. Jame yra ir Karinės oro pajėgos, viešojo saugumo tarnyba, divizijos generolo Stasio Raštikio puskarininkių mokykla, Lietuvos šaulių sąjungos centrinis štabas ir pan.

Nuėjusios kadencijos Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas prieš baigdamas savo darbus, atidavė Kauno fortus į Valstybės turto fondo apskaitą. O čia, kaip žinia viskas laikui bėgant atiduodama privatizavimui. Pavyzdžiui, VII-asis fortas, kurį Kauno meras ne kartą prašė skirti Lietuvos šaulių sąjungai (LŠS), šiuo metu privatizuojamas. Pradinė 7ha Žaliakalnyje kaina - 2 mln litų. O LŠS neturi kur rengti 1200 jaunųjų šaulių. Bet argi tai kam rūpi?

Kauno VI-ąjame forte naujoji Kauno miesto valdžia ne kartą išreiškė norą matyti Karo muziejaus filialą karinei technikai eksponuoti. Tačiau buvęs ministras J.Olekas šį filialą greitai prieš kadencijos pabaigą įsteigė Vilniuje. Šiandien susitikome su naująja KA ministre Rasa Juknevičiene. Jos nuomone, tokio filialo steigimą galima inicijuoti Kauno VI-ojo forto patalpose. Aišku, šis procesas užtruks, tačiau be darbų pradžios nebūtų ir jų pabaigos.

Po tragiško įvykio I forte miesto meras taip pat kreipėsi į Krašto apsaugos ministeriją su prašymu Krašto apsaugos ministeriją įpareigoti J.Vitkaus inžinerijos batalioną, kad šis ištirtų fortų teritorijas, ar jose nėra sprogstamųjų medžiagų ir pavojingų daiktų. Taip pat buvo prašoma imtis profesionalių veiksmų saugumui fortuose užtikrinti, nes Kaune esantys fortai nėra Savivaldybės nuosavybė, tačiau ji yra susirūpinusi netinkama jų apsauga ir naudojimu. Galų gale pasiūlyta Kauno I-ąjį fortą perduoti Divizijos generolo Stasio Raštikio puskarininkių mokyklos priežiūrai.

Manau, Kaunas turėtų didžiuotis turėdamas išskirtinį kultūros paveldo turtą - Kauno fortus. Reikia tik daugiau priežiūros, atsakomybės ir geros valios iš atsakingų valstybės institucijų.

Komentarai

Anonimiškas sakė…
Aktyvesnių veiksmų iš savivaldybės reikia fortų klausimu. Ir privatizuoti negalima!!! Ypač krizės metu. Ką jie sau galvoja tam Turto fonde...
Deja, Kauno savivaldybė negali įtakoti Turto fonde priimamų sprendimų. Mes ne vieną kartą kreipėmės dėl VI ir VII fortų perėmimo, tačiau bergždžiai. Dabar tik su KA ministrės užtarimu tikimės atgauti VI-ąjį fortą. Jame planuojame įrengti karinės technikos muziejaus filialą, kurį "buvusieji" sugebėjo nutempti į Vilnių.
Martynas P. sakė…
Tai gal tegu ministrė patvarko taip, kad nebūtų privatizuotas nė vienas fortas. Iš tos privatizacijos naudos tikrai nebus... tik nuostoliai, tiek finansiniai, tiek moraliniai.
Pagaliau VI fortas perduotas Kauno miesto savivaldybės žinion. Tačiau, atėjus krizei, ministerija atsisako investuoti į jį, kaip į karinės technikos muziejų.
Kadangi jau anksčiau buvome visgi apsisprendę tokį muziejų forte įrengti, reikės ieškoti privačių rėmėjų ir dalinai viską daryti miesto lėšomis. Ko gero, procesas bus lėtesnis, bet džiugu, kad pajudam iš mirties taško.
Anonimiškas sakė…
Iš jokio mirties taško jus nepajudėjote, labau jau kompetencijos trūksta Kauno savivaldybei. Jokių investicijų KAM į fortą daryti neplanavo, tai buvo iš pat pradžiu aišku. Todėl siūlau mažiau džiaugtis, o daugiau dirbti.